Jakten på den perfekte kropp

Ungdommer tar anabole steroider for å få større muskler og mer respekt. Bla i bildene.

I BARNEHAGEN: Påvirkningen begynner i barnehagen. Batman har vokst kraftig i muskelmasse siden 1970.
ENDA STØRRE:....og det har jammen Hulken også.
ESKEN FULL: Ståle Wadsworth brukte store mengder anabole steroider i en årrekke. I denne esken finnes det meste. Misbruket førte til hjerteinfarkt og hjertestans. Ståle driver nettsiden steroider.net og holder foredrag om mulige konsekvenser av misbruk. Foto: Magnar Kirknes
MR. OLYMPIA: Det finnes knapt noen som tror det er mulig å vinne Mr. Olympia-konkurransen uten bruk av kunstige midler. Bildet viser amerikaneren Ronnie Coleman, tidligere innehaver av denne tittelen. Foto: AP PHOTO.
HJEMMELAGET: Steroider kan produseres i enkle kjellerlokaer, og som det fremgår av dette bildet er ikke hygienen alltid på topp. Foto: Steroider nets.
FJERNER «KVINNEBRYST» PÅ MENN: Kirurg Knut Skolleborg på Colosseumsklinikken i Oslo får ofte besøk av unge menn som må fettsuge brystene sine etter at de har gått på dopingkur. Foto: Kirknes Magnar

Jakten på den perfekte kroppen gjør at unge menn tar kurer med anabole steroider og veksthormoner. På kort sikt får de større muskler, høyere selvtillit, bedre drag på damene og mer respekt hos guttene. Bivirkningene tenker de lite på. De kommer først senere.

– Jeg tenker at det er bedre å se bra ut nå som jeg er ung. Du får mye mer respekt når du er sterk, sier en 20-åring fra Akershus som akkurat har fullført sin første kur.

Han ønsker ikke å stå fram med navn i VG.

Da ville han trolig blitt nektet adgang til sitt lokale treningssenter. Det er en landskjent kjede, ikke et sted man skulle tro var et tilholdssted for brukere av dopingmidler.

– Rundt 70 prosent av alle guttene jeg kjenner, som oppholder seg mest i vektavdelingen, bruker eller har brukt anabole steroider, hevder 20-åringen.

– Hvorfor?

– Vi vil se bedre ut. Få større muskler. Jeg har trent mye uten å bli stor. På en eneste kur gikk jeg opp syv kilo i muskler, og ble mye sterkere. Før kuren klarte jeg eksempelvis bare seks repetisjoner av 75 kilo i knebøy. Mot slutten klarte jeg lett 110 kilo åtte ganger, sier 20-åringen.

Han har allerede bestemt seg for å ta en ny kur til høsten.

– Er du ikke redd for bivirkninger, at du om 10 år har en ødelagt kropp?

– For min del var det veldig gjennomtenkt å starte med anabole steroider. Den eneste negative bivirkning jeg opplevde var at ballene krympet inn, men det er jo naturlig når kroppen ikke produserer testosteron. Under kuren drakk jeg 3–4 liter vann hver dag for unngå skader på nyrer og lever, sier 20-åringen.

13 åringer

En omfangsundersøkelse gjort av Bjørn Barland for Politihøgskolen i 2009 viste at tre prosent av befolkningen oppga at de hadde brukt anabole steroider. Det betyr at rundt 150 000 nordmenn trolig bruker dopingmidler.

Antidoping Norge frykter at dette tallet er økende.

– Vår bekymring knyttet til en økt bruk skyldes de henvendelsene vi får fra enkeltpersoner og yrkesgrupper som jobber blant risikoutsatt ungdom, sier Halvor Byfuglien i Antidoping Norge.

Mange av brukerne er svært unge. På den norske nettsiden steroider.net spør guttunger helt ned i 13-årsalderen om råd om bruk av anabole steroider.

Det har aldri vært større fokus på kropp enn nå og for mange har store muskler blitt et symbol på styrke og vellykkethet.

Stadig flere ønsker en raskere vei til styrke. Den finnes. Det vet alle. Veien dit er heller ikke ulovlig. Det er ikke straffbart å bruke anabole steroider i Norge.

Og bivirkningene kommer først senere. Det anslås at for rundt regnet 10 prosent av brukerne kan de blir fatale.

Depresjoner, sinneanfall med hukommelsestap og bruk av grov vold, hjerteinfarkt, og kvinnelige bryster er ikke uvanlig.

I Vestfold møter vi en veltrent 22-åring. Han har markerte muskler, men synes selv han ser for spinkel ut. Derfor starter han nå på sin første dopingkur.

– Jeg har tenkt på dette lenge. Jeg tar en sprøytekur. Det er mindre skadelig på indre organer enn piller. Jeg får hjelp til å sette de første sprøytene, sier 22-åringen.

– Du er en veltrent ung mann, hvorfor vil du utsette kroppen din for et slikt eksperiment?

– Jeg vil bli større. Nå spiser jeg 5000 kalorier om dagen, uten å gå opp i vekt. Det er litt kjipt å være den med minst muskler i vektrommet. Så jeg må ha ekstrahjelp. I den kuren jeg har valgt inngår også et østrogendempende stoff, da unngår jeg å utvikle kvinnelige bryster, sier 22-åringen som ikke hadde noen som helst problemer med å skaffe seg stoffene.

– Via noen jeg kjenner, på senteret der jeg trener. Det er lett. Jeg kjenner mange som bruker det der. Noen tar veksthormoner også, men det tør ikke jeg, sier han.

Han skal ta bilder av seg selv gjennom hele kuren, for å dokumentere forandringene alle vet kommer. Kanskje skal de legges ut på nettet etterpå.

– Det jeg gjør er ikke ulovlig. Det er ikke forbudt å ta anabole steroider i Norge. Men familien min er mot bruk av slikt, så derfor velger jeg å være anonym, sier 22-åringen.

Store mørketall

Hos Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund tas det ikke dopingprøver. De er ikke medlemmer av Norges Idrettsforbund.

– Det er heller ikke kroppsbyggerne man skal være bekymret for. De er enormt bevisste. Det er verre med alle uorganiserte ungdommer, mener Ståle Wadsworth som driver nettsiden steroider.net.

Antidoping Norge tar sjelden prøver på treningssentre.

– Det er en lang prosess. Vi kan ikke gå inn uten at treningssentrene selv ønsker det. Og selv på de stedene som ønsker oss velkommen, kan vi bare teste de som har skrevet under på at de vil bli testet, sier Halvor Byfuglien i Antidoping Norge.

Av 59 testede personer på treningssentre i Norge i 2009 ble 12 tatt for doping. Også i 2010 var antall positive prøver 20 prosent.

– Vi vet selvsagt ikke, men antar at mørketallene er store, sier Byfuglien.

– Det er opp til hvert enkelt senter å avgjøre hva de gjør med personene som tester positivt. Hvor de som er tatt trener, er ikke offentlig informasjon. Men vi i Antidoping Norge mener at rundt tre til fire prosent av befolkningen bruker steroider. Derfor finnes det nok brukere på de fleste treningssentre, sier Frode Hestes i Antidoping Norge.

Bjørn Winberg i Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund skjønner at de havner i søkelyset hver gang det snakkes om bruk av anabole steroider. Deres utøvere testes ikke for doping.

– Det føles litt urettferdig. De fleste av våre utøvere lever et asketisk liv med trening og kosthold, og har du de rette genene kan du bli veldig stor, sier Winberg.

Han innrømmer selv å ha prøvd en kur, «for mange år siden».

– Er det mulig å bli best i verden i kroppsbygging uten bruk av kunstige midler?

– Tja, men det tar tid. Med stoffer kan du vokse like mye på to år som du ellers gjør på 10 år. Når vi snakker om de gutta som konkurrerer i Olympia, da er jeg usikker på om det er mulig på naturlig måte. De er så svære at selv ikke jeg synes det er pent, sier Winberg.

Han er nesten skremt over utviklingen.

– Vi som vokste opp under Arnold-perioden har sett en ekstrem utvikling. Det Arnold (Schwarzenegger) og de gutta puttet i seg er bare som sukkertøy å regne mot det de tyller i seg nå. Jeg skjønner ikke at de tør, sier Winberg.

Begynner i barnehagen

Harrison Pope ved Harvard University i Boston er professor i psykiatri og har spesialisert seg på psykiske skader etter dopingbruk.

Han var den første som lanserte den såkalte dukketeorien. Pope har samlet på populære actionfigurer de siste 40-årene, og hevder bestemt at påvirkningen begynner allerede i barnehagen.

Det finnes haugevis av eksempler som Star Wars-figurene, Supermann, Batman, Spiderman. Tidligere hadde de former som normale menn. Nå er de V-formet, og med muskler som det ikke er fysisk mulig å få uten bruk av anabole steroider.

– Guttene blir fôret med at de skal være store og sterke, sier Harrison Pope i et intervju med Sterioder.net.

– Et av de største problemene med anabole er de psykiske bivirkningene. De kan komme raskt hos noen. Hvorfor de blir deprimerte er lett å forklare. Når man tar store mengder testosteron blir man kraftfull, føler seg høy og uangripelig. Men går man på en kur slutter kroppen å produsere stoffet selv. Testosteronnivået stuper fra skyhøyt til lavt når du slutter kuren, med påfølgende manglende selvtillit og depresjoner. Mange blir suicidale i denne perioden, sier Pope.

– På sikt skremmer likevel veksthormonene meg mer, fordi vi ennå ikke vet langtidsvirkningene. Vi vet at veksthormoner får ting til å vokse raskere. Kreftceller eksempelvis liker å vokse raskt. Men vi har ingen mulighet til å gjøre studier av dette fordi vi av etiske grunner ikke kan gi et visst antall mennesker veksthormoner og følge dem over tid, sier Pope.

Fjerner kvinnebryster

For lege Knut Skolleborg på Colosseumklinikken i Oslo er det ikke lenger uvanlig enten å fettsuge eller klinisk fjerne brystkjertlene hos unge menn som på grunn av dopingmisbruk har utviklet kvinnelige bryster.

– De fleste av disse er i 20-årene eller i begynnelsen av 30-årene. Hos noen er det mulig å fettsuge, men det vanligste er at vi må fjerne deler av brystkjertelen. Jeg kan bare svare for meg selv, men hos oss blir dette mer og mer vanlig. Jeg alene gjør flere i måneden, sier Skolleborg.

Inngrepet koster rundt 20 000 kroner og operasjonen etterlater kun et lite merke under brystvorten.

– Brystkjertelen kan etter bruk av anabole steroider bli plommestore. De som kommer til meg har ingen problemer med å fortelle at de bruker anabole steroider. Denne gruppen er ekstremt opptatt av eget utseende, er fullt klar over bivirkningen og er ikke flaue over å komme hit for å foreta denne type inngrep. Enkelte lider nok av såkalt bigoreksi. Men jeg er kirurg så jeg skal ikke uttale meg om det, sier Skolleborg.

Bigoreksi er det motsatt av anoreksi. De som lider av denne sykdommen ser seg selv som små når de titter i speilet, hvilket de også gjør langt oftere enn normalbefolkningen.

Uansett hvor store de er, ønsker de å bli større.

Ustyrlig aggresjon er også en bivirkning hos enkelte og i flere straffesaker hvor bruk av grov vold har vært et tema, har gjerningsmennene brukt anabole steroider.

Den mest omtalte er Faiza-saken, der drapstiltalte Håvard Nyfløt har stått i retten og fortalt om sin enorme bruk av steroider.

Også i norgeshistoriens mest omtalte ran, Nokasranet, var anabole steroider et tema. Flere av medlemmene i ransligaen møttes første gang da de skulle kjøpe og selge steroider.

Hjemmeproduksjon

Det meste av de anabole steroidene som smugles inn til Norge kommer fra Kina. Det er lett å bestille over nettet og mot noen ekstra kroner kan du få ampuller etc. med din egen logo på.

Enkelte kinesiske selskaper opererer også med levering på døren med kurer i løpet av en uke.

– Jeg kjenner folk som har benyttet seg av dette, det funker visstnok, sier Ståle Wadsworth.

Han brukte selv store mengder anabole steroider i en årrekke. Han var stor og sterk og jobbet som vekter og dørvakt. Nå går han på attføring, har varig ødelagt helse etter å ha fått først hjerteinfarkt, deretter hjertestans. Nå kan han ikke engang trene.

Ståle reiser rundt, ofte i samarbeid med politiet, for å informere om bivirkninger. I leiligheten hans i Oslo finnes alt som er mulig å få tak i av stoffer og Ståle drar fram en diger eske stappfull av både ekte og falske varer.

Ikke alt importeres. Mange preparater produseres i kjellere eller på kjøkkenet rundt om i norske hjem.

Det ikke er forbudt å innføre enkelte av råstoffene som trengs til produksjonen. Kommer tollerne over en 5-liters kanne med druekjerneolje kan de ikke gjøre noe med det, selv om det er nærmest 100 prosent sannsynlig at oljen skal brukes til å produsere dopingmidler. Det er heller ikke forbudt å ha anabole steroider til eget forbruk i Norge.

Hygienen og kvaliteten på det som produseres varierer stort. Brukerne har ingen garanti for at stoffene de kjøper er rene.

Import, kjøp og salg er forbudt. Et av de mest diskuterte temaene på steroider.nets forum er hvor stor sannsynligheten er for at varer du bestiller i utlandet blir stoppet i tollen.

Kjøper du via det norske markedet, får du varene som postpakke. Nettsidene for denne omsetningen er registrert i Singapore.

Ikke forbudt

Selgerne i Norge er ikke redde for å bli tatt av politiet.Det er bare pengetransaksjonen som er ulovlig. Å ha steroider med seg er tillatt. Innad i miljøet fortelles det at mer og mer av omsetningen er mafiastyrt.

– Det er veldig sjelden det gjøres så store beslag at det havner hos oss. Som oftest er det bare bøter utstedt fra det lokale politiet, sier stadsadvokat Bjørn Olav Aspelund.

Han har akkurat fått oversendt en sak fra Asker og Bærum politidistrikt. Det er trolig den største saken i Norge noensinne, der en 29-åring er tiltalt for ulovlig å ha innført eller oppbevart store mengder dopingmidler. I beslaget som ble gjort i Sandakerveien i Oslo inngikk i tillegg til store mengder anabole steroider og veksthormoner også produksjonsutstyr, som pillepresse, utstyr til å sette kapsler på ampuller etc.

Saken er ikke kommet opp for retten ennå.

Ingenting tyder på at dopingbruk blir straffbart i Norge. I Sverige er bruk av anabole steroider straffbart. Det er ikke aktuelt å innføre en tilsvarende lov her i landet, opplyser Justisdepartementet.

Saken var ute på høring for tre år siden, og konklusjonen var at man ikke skal gjøre bruk av anabole steroider ulovlig.

– Det er ikke aktuelt å gjenoppta dette spørsmålet nå, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet.

I 2009 ble videre håndtering av bruk av anabole steroider i Norge overført fra Justisdepartementet til Helse – og omsorgsdepartementet. De skal nå foreta en høring om bruk av anabole steroider kan være i strid med legemiddelloven.

Forrige sak: Unngå å kaste mat

Neste sak: Bildereisen: En by med stil