• STÅR FREM: VG møtte «Fjordman» i Frognerparken etter at han hadde avgitt sitt vitneutsagn til politiet.

Fjordmann lar masken falle

«Fjordman» var en rabiat, hatefull viking som kjempet durabelige slag mot islam på internett. Bak pseudonymet befant det seg en gjennomsnittsnordmann.

Da noen angrep Norge klokken 15.26 fredag 22. juli, beskrev den norske bloggeren «Fjordman» landets folkevalgte regjering som «den mest suicidale og feigeste» av Europas regjeringer, på nettstedet «Gates of Vienna».

Han ba sine faste lesere om å huske på at Jens Stoltenberg var en så ynkelig kryper for islam som det er «menneskelig mulig å være».

Da skytingen på Utøya ble kjent noen timer senere, beskrev han AUF-erne som en «gjeng med antiisraelske, propalestinske ungsosialister».

Da han skjønte at det ikke var en muslim eller en jihadgruppe som sto bak angrepet, var Fjordmans dager talte. I dag står han frem i VG som Peder Are Nøstvold Jensen, en tilsynelatende helt «vanlig» nordmann på 36 år.

I fem år har han vært en av de mest sentrale premissleverandørene for islamhatet og muslimparanoiaen i Europa. Og han var ifølge manifestet til Anders Behring Breivik en av massemorderens store ideologiske forbilder.

Monomant gnål

Jeg har en personlig historie med Fjordman. Den startet i 2005, da VG opprettet egne blogger for medarbeiderne og inviterte til åpen debatt med leserne.

Fjordman var en av de første som tok imot invitten, og han dukket daglig opp i kommentarfeltene. Uansett hva temaet var, snakket Fjordman med seg selv om islam.

Sommerværet, strømprisene eller den nye Batman-filmen, Fjordman dura i vei som en gammel påhengsmotor om islams iboende ønske om å opprette det gamle kalifatet i Europa, og gjøre oss alle til «dhimmier» – det vil sik «vantro bikkjer» som bare får leve videre på islamistenes nåde.

Jeg gikk i rette med ham flere ganger fordi han ødela alle spirer til ordentlig debatt med det monomane gnålet sitt. Jeg oppfordret ham både offentlig og på mail til å holde seg til saken, jeg strøk konsekvent kommentarene hans ved minste tegn til overtramp. Til slutt skrev jeg en kommentar om ham og andre anonyme nettdebattanter hvor jeg kalte ham «retorisk rabiat».

«Verdenskrig»

Fjordman virket sår over dette. Han sluttet å kommentere hos oss. Det siste jeg hørte fra ham var en mail han sendte meg da opptøyene brøt ut i Paris forsteder senhøstes 2005.

Han minnet meg på at jeg hadde kalt ham «retorisk rabiat», og lurte på hva jeg sa nå, som den «flerkulturelle verdenskrigen» var i gang.

Han var selv overrasket over at det skjedde så tidlig, det måtte han innrømme. Han hadde ikke regnet med at krigen skulle starte før tidligst i 2010.

Jeg svarte at jeg ikke så dette som noen verdenskrig, selv om opptøyene var alvorlige nok. Våre veier skiltes der, og jeg var like glad.

Mer ytterliggående

Senere så jeg at han boltret seg på andre norske nettsteder som Document.no og HonestThinking.org, hvor han fikk en helt annen respekt for sine postulater.

Frilansjournalisten Øyvind Strømmen, som i årevis har gjort en formidabel jobb med å kartlegge disse miljøene, viser til en tråd på Document.no hvor Fjordman diskuterte direkte med Anders Behring Breivik, og hvor Fjordman fremsto som langt mer ytterliggående enn den senere massedrapsmannen.

Samtidig opparbeidet han seg et navn som en av de fremste stemmer i det internasjonale «anti-jihad»-miljøet, via bloggen Gates of Vienna, hvor han fortsatte med stadig mer intense visjoner om Europas undergang.

Og han ga ut boken «Defeating Eurabia» («Beseire Eurabia» – «Eurabia» er fremtidens Europa etter at muslimene har overtatt styre og stell), hvor det blant annet heter:

«Vi bør være sinte på dem (muslimene), men først og fremst må vi være sinte på dem som fôret oss med falsk informasjon, oversvømmet våre land med fiender og tvang oss til å leve med dem. De representerer fiende nummer én. Vi må aldri glemme det».

«Defeating Eurabia» er, sammen med en rekke andre eksempler på Fjordmans rabiate retorikk, saftig representert i Anders Behring Breiviks manifest. Fjordman var utvilsomt en av hans store inspirasjonskilder.

Antagelig død

Så hvem er han?

Peder Are Nøstvold Jensen er en nordmann med sin egen historie. Som nordmenn flest har han lagt ned roser for ofrene de siste ukene, og er begeistret for hvordan Jens Stoltenberg har håndtert det hele.

Den hatefulle Fjordman er antagelig død. Han vil alltid være summen av alle anonyme og rabiate kommentatorer på nett. De som vil ha full ytringsfrihet, og null ytringsansvar.

De som kan virke som barske monstre og durabelige kjemper når de sitter bak pc-ene sine, men som er atskillig mindre fryktinngytende i det virkelige liv.

De har hatt et helvetes tiår. Ting kan bli annerledes for dem etter 22. juli.

Forrige sak: VG mener: Tveegget sverd

Neste sak: Ti år med Mette-Marit

Populære saker på VG+:

Slik blir du lurt av useriøse håndverkere

Adrian (21) brukte morsarven til å pusse opp barndomshjemmet. Nå må han sove på gulvet etter at han føler seg lurt av håndverkeren. Se de sleipe triksene useriøse håndverkere bruker for å lure deg.

Slik flørtet vi før

Nå finner vi lett en flørt på Tinder eller et forhold på Sukker, men hvordan flørtet vi på 50-tallet og fikk kjærester på 80-tallet? VG har bedt åtte mennesker fra fire forskjellige generasjoner fortelle om deres sjekkevaner.

Slik fikk Schjøtt'en maks etterlønn

Tidligere Ap-statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (54) fikk maks etterlønn fra regjeringen fordi han startet konsulentselskap og dermed ble ilagt karantene.

Kina kjøper seg opp i verden

LONDON (VG) Kineserne «eier» Costa Rica, Volvo, deler av Heathrow og stadig mer av Detroit. De lager drosjene i London og kjøper gull i rekordfart.