Stenger anonym debatt

Landets største nettavis, VG Nett, ønsker ikke lenger å la folk kommentere saker anonymt.

– Vi har sett at i den anonyme nettdebatten har det blitt for mye hets og det vi kaller søppel som vi bruker mye tid og ressurser på å luke ut. Målet er å få en debatt som er folkelig, men som tilfører det redaksjonelle innholdet nye perspektiver, forteller René Svendsen, redaksjonssjef i VG.

Bakteppet er Anders Behring Breiviks ekstreme meningsytringer i ulike nettfora som de siste ukene har skapt en debatt om anonymitet på nettet.

Vil roe gemyttene

Men falske Facebookprofiler er det likevel fint lite å gjøre noe med, medgir VG Netts René Svendsen. Hundre prosent fritt for anonymitet blir VG Nett derfor ikke.

– Vår erfaring er at det vil bli betydelig færre innlegg som går over streken, og betydelig færre brukere som må stenges ute, sier Svendsen og sikter til prøveperioden med blant annet Rampelysseksjonen siden mars i år.

VG Nett ønsker også å roe gemyttene ved å stenge muligheten for å legge inn kommentarer mellom klokken 24 og 07. Da har mediehuset heller ingen moderatorer på jobb. Redaksjonssjefen anslår at de hittil har slettet 10 prosent av innleggene, mens med Facebook-kommentarer vil være snakk om promiller. Han er ikke bekymret for å stenge ute alle som ikke har villet være en del av Facebook, da han mener dette gjelder et svært få.

– Det er prisen vi betaler for å rydde opp i debatten, sier René Svendsen.

Rensligere debatt

Forfatter og nettdebattant Eirik Newth mener VG Nett vil lykkes i å få et rensligere debattklima, men han stiller seg spørrende til om det i seg selv er et riktig mål.

– Jeg er også bekymret for at man tar vekk muligheten for å være anonym. Det kan være mange legitime grunner til ikke å ville stille med fullt navn og bilde. For eksempel unge homofile som vil diskutere sin seksualitet før de har stått frem, fortsetter han.

Jon Bing er også tilhenger av å ha mulighet for å la debatter foregå anonymt. Men han skiller mellom funksjonen til nettavisen VG Nett og andre fora generelt.

– Jeg har stor respekt for utfordringene VG Nett har ved å holde diskusjonene på et sømmelig nivå. Jeg synes dette er et veldig fint tiltak, sier forfatteren og professoren ved Senter for rettsinformatikk, UIO.

Fakta:

VG Nett hadde i forrige uke 1,16 millioner unike brukere i snitt. Nettavisen er dermed landets mest leste. NRK.no er på andreplass med 788 000 unike brukere.

VG Nett stengte i går diskusjonsfeltet. Dette er nå erstattet med kommentarfelt via Facebook.

Det er registrert over 2,4 millioner norske profiler på Facebook.

Forrige sak: Krever 275 millioner av finanskonge

Neste sak: 24 timer