Gjør bjørn til burgermester

LIERNE (VG) Elg, rein, sau og bjørn. Roy Inge Bergli har gjort smaken av Lierne til noe helt vilt.

Mens sauebønder i fjellbygda i årevis har fortvilt over bjørnens herjinger i saueflokken, serverer Bergli bjørnen mellom to brød.

– Overraskende saftig, sier en begeistret lokalmatentusiast og kokk på Lian restaurant i Trondheim, Inge Johnsen.

Ryktet om den svært lokale menyen på Statoil i Lierne har lokket ham til fjellbygda, og han angrer ikke på at han tok turen.

– Det er en stor opptur å komme inn på en slik bensinstasjon, og se hvordan de har klart å få til en bevisst satsing på lokale råvarer i det de serverer. Det gir stedet en unik sjel.

Jeg fryktet at bjørneburgeren ville være både litt for sterk i smaken og litt tørr, men der tok jeg feil. Ser at den består av 60 % bjørnekjøtt og 15 % spekk. Og dressingen – ikke Thousand island, men en rømmedressing med tyttebær. Flott!

– Terningkast?

– For sjel og miljø på stasjonen en klar sekser. Burgeren – som sagt saftigere enn ventet, men det ble i overkant mye dressing på min, der det ble smurt på begge brødene. Det hadde holdt med å smøre det ene. Og brødet kunne vært litt mer skjerpet. En femmer.

Totalsum en solid femmer, og vel verdt turen til Lierne, sier kokken, som selv har gjort lokal mat til et levebrød.

Roy Inge Bergli drev en kafé like ved stasjonen da den stengte i vinter. Han fant ut at det var for ille at lokalene skulle stå tomme.

– Vi har forsøkt å bytte ut den tradisjonelle bensinstasjonsmaten, og satsingen på lokalmat har slått godt an. Aller mest «Li-bab», en tvers igjennom lokal «bab». Reinskav fra Lierne viltforedling, i et steinovnsbakt mjukbrød fra Storåstuggu i Lierne. Og for å gjøre alt komplett lokalt: papiret som benyttes rundt «baben» er siste ukes utgave av lokalavisen «Li-nytt».

Og skulle du virkelig ha lyst til å sette tennene i en gammel konflikt – hva med en spekepølse fra Lisnadder, som inneholder halvt om halvt med bjørn og sauekjøtt?

Lokalmat

Her er noen eksempler på lokalmaten i Lierne:

* Li-bab (Liernes svar på kebab) med potetmos og reinsdyrskav eller chilimørr av elg og gris.

* Li-stut med basturøkt lammelår eller basturøkt laks.

* Viltpølse (fjellgrill).

* Lierne-burger (elgburger).

* Bjørneburger.

Forrige sak: Restaurant: Belle Bambina

Neste sak: Lierne smaker vilt