Bli stor på Instagram

Marianne og Anne-Cathrine har over 220 000 følgere til sammen i bildedelings-appen Instagram. Her er deres beste tips.

– Jeg synes det er mye, men det blir bare et tall til slutt. Jeg ser at det vokser, men jeg klarer ikke å forholde meg til hvor mange det er, sier Anne-Cathrine Moseng (39) fra Tønsberg.

Med sine drøyt 170000 følgere, er Moseng blant de mest populære norske brukerne av Instagram.

Her kan du ved hjelp av smarttelefonen dele bildene dine med flere millioner mennesker over hele kloden.

– Det er jo en helt gratis fotoskole. Du kan hente inspirasjon fra og få et innblikk i dagliglivet til folk fra hele verden, sier Moseng.

Instagram ble lansert høsten 2010. I tillegg til å dele bilder, gir den deg muligheten til å redigere bildene opp i kvalitet kun ved hjelp av få tastetrykk. Mange legger stoltheten sin i å finne så gode motiver som mulig, mens andre knipser hverdagsøyeblikk over en lav sko. Anne-Cathrine hører til i den første kategorien.

– Å dele gleden ved fotografering og å kommunisere gjennom bilder, var det som opprinnelig var grunntanken bak Instagram. Det som trigget meg var at det var så enkelt å bruke, sier Moseng.

For Moseng er noe av det beste med Instagram å bli kjent med nye mennesker. Det var her hun traff Marianne Hope (40), som troner sammen med henne på den norske Instagram-toppen.

– Jeg legger ut bilder av så god kvalitet som mulig, først og fremst for min egen del. At de blir godt likt av andre er en bonus, sier Marianne Hope.

Hun er fra Jar i Bærum, men er bosatt utenfor Amsterdam i Nederland. Hope har vært aktiv bruker av Instagram siden april 2011. Der Moseng bare bruker Instagram på hobbybasis, har Instagram hatt stor betydning for karrieren til Hope, som jobber blant annet som fotograf.

– Jeg har lagt opp en helt ny business på dette. Instagram har økt både mitt digitale og profesjonelle nettverk, sier hun.

Marianne vet ikke selv hvordan hun ble så stor, men tror det kan ha noe å gjøre med hennes engasjement og fokuset på at bildene skal ha god kvalitet. Hun havnet også relativt raskt på den såkalte «populær»-listen.

– Når bildene mine kommer dit, får jeg alltid mange nye følgere. Jeg er fortsatt veldig aktiv på Instagram og prøver å svare på kommentarer og gi respons til andre sine bilder, men jeg rekker ikke alle, sier Hope.

Selv om det er en god stund siden Instagram ble lansert, er det først i den senere tid at bruken har tatt ordentlig av i Norge.

Kommunikasjonsutvikler innenfor sosiale medier Astrid Valen-Utvik tror det kan ha noe å gjøre med hvordan nordmenn har utviklet seg med sosiale medier.

– Det er jo en slags bildeversjon av Twitter, bortsett fra at du ikke trenger å formulere en eneste setning, sier Valen-Utvik.

Hun tror nettopp denne enkelheten er noe av det som tiltrekker folk.

– Det blir rett og slett ikke så verst uansett hva du legger ut, fordi du kan legge filtre på bildene, sier hun.

Mariannes beste tips

1. Ta mange, men bra bilder, man kan alltid bli bedre og «learning by doing» er den beste måten. Bra og interessante bilder tiltrekker følgere

2. Bruk tid til å lære deg å redigere bildene på forskjellige applikasjoner, slik at bildene har best mulig kvalitet før du publiserer dem på instagram.

3. Vær original og kreativ.

4. Ta deg noen minutter til å skrive litt om bildet i en kommentar under bildet (caption), hvor det ble tatt eller hvorfor. Dette kan skape mer interesse for bildet

5. Engasjer deg på instagram, kommenter og lik andres bilder. Jo mer aktiv du er, jo mer synlig blir du for andre

6. Bli med på utfordringer og konkurranser

7. Forny deg selv. Jeg prøver å fornye meg og stilen min ofte, ikke repetere for mye.

8. La deg inspirere ved å følge instagramere med bra bilder.

9. Ikke publiser for mange bilder på en gang, dette er noe som mange irriterer seg over og kan føre til «unfollowing».

10. Bruk hashtags på bildene, men ikke misbruk dem. Ikke merk bildet med #1000likes selv om bildet bare har 3 likes. Dette er veldig upopulært og gir deg ingen venner.

– Som en avslutning vil jeg nevne at Instagram ikke bare handler om å ha flest mulig følgere eller å få flest mulig likes. Selv bruker jeg Instagram for å inspirere, men også for å lære og samhandle med andre likesinnede. Jeg har fått mange nye venner og kontakter over hele verden gjennom Instagram, men også mitt profesjonelle nettverk har mangedoblet seg siden jeg startet med Instagram.

Marianne Hope, cirka 50 000 følgere

Anne-Cathrines beste tips

1. Ta masse bilder!

2. Husk at motivene er overalt rundt deg i dagliglivet. Tren på å «se» motiver i dagligdagse ting.

3. Varier bildene dine. Ta bilder fra nye vinkler; sett mobilen på bakken og ta bilder i motlys.

4. Fokuser på bilderedigering.

5. Følg brukerne som inspirerer deg til selv å bli en bedre fotograf.

6. Vær høflig og hyggelig. Folk liker ikke frekke kommentarer på bildene sine.

7. Ikke be folk om å følge deg eller gi deg såkalte «shoutouts». Dette oppleves som utrolig irriterende.

8. Vær aktiv. Bruk tid på å glede deg over alle de fantastiske bildene som legges ut fra hele kloden. Instagram er en fantastisk fotoskole.

Anne-Cathrine Moseng, cirka 170000 følgere

Fakta: Instagram

Instagram er en gratis applikasjon for smarttelefoner.

Tillater deg å dele mobilbildene dine med andre brukere fra hele verden.

Ble lansert i 2010.

Passerte 50 millioner brukere i mai i år, ifølge abcnews.go.com

Kjøpt av Facebook tidligere i år.

 

Forrige sak: Kronikk: Revolusjon i et vakuum

Neste sak: Galleri: Populære Instagrammere