Heksejakt

Man kan ikke annet enn å føle med alternativbransjen etter å ha sett første episode av «Folkeopplysningen».

Nordmenn bruker over en milliard på alternative behandlingsformer i året. Hva er tull? Hva funker? Kan det være farlig?

Dette er bakteppe for NRKs nye serie som i seks utgaver legger metoder som akupunktur, detox og klarsynthet under lupen. I spiss står fysiker/programleder Andreas Wahl.

Han leverer fakta, utfører tester og deltar i behandlingsinnslag med så mye alvor at man skulle tro han ledet «Brennpunkt» – ikke et fakta-underholdningsprogram.

I første utgave står healing på blokken. Etter en faktaintroduksjon følger vi artist Ravi til en healingtime.

Han sliter med en liten forkjølelse og lurer på om healing kan hjelpe. Det er ikke spesielt givende. Jeg tror de fleste har sett et lignende innslag før. Så kommer noen eksperimenter hvor «evnene» til et par ukjente norske healere testes. Resultatene er middels, noe healerne kommenterer skjelvende og ydmyke.

En psykolog forteller om «priming»-teknikken, som går ut på at man med ord kan vekke sensasjoner i kroppen til mennesker. Som illustrasjon til dette brukes et arkivklipp av Joralf «Snåsamannen» Gjerstad i aksjon med en klient. «Nasjonalhealeren» kommer ikke til ordet i programmet. Jeg vet ikke om han er blitt kontaktet, men som seer stusser jeg på at ikke landets mest berømte healer er delaktig.

Den tidligere kreftsyke Høyre-politikeren Bengt Eidem dukker opp med en tordentale mot alternativmedisin og forteller om flere venner som var alvorlig syke og ikke ble friske/fikk hjelp av metodene og nå er døde, uten at dette konkretiseres noe mer om hva slags sykdom de hadde og hva de prøvde ut av behandling. Jeg skulle gjerne likt å høre mer og inngående fra Eidem.

Sluttbudskapet er tydelig (og vel ganske selvfølgelig): ikke velg alternative metoder fremfor normal legehjelp.

Undertegnede er langt fra noe «new age»-fan men innholdet i dette programmet presenteres på en måte som oppleves overfladisk og fordomsfull.

Forrige sak: Spill: «Sleeping Dogs»

Neste sak: TV-premiere: «Landsfareren»