16 år og superstjerne - på mobilen!

Andrea Brataas (16) fra Bærum har 600 000 tilhengere på det sosiale mobilnettstedet Instagram.

Med det havner hun på listen over verdens 100 mest fulgte profiler – foran stjerner som Oprah Winfrey og undertøysgiganten Victoria's Secret.

Norske kjendiser er for lengst danket ut. 16-åringen har over en halv million flere tilhengere enn Tone Damli Aaberge og Jenny Skavlan til sammen.

Det er Andreas motesans som har gjort henne så til de grader populær. Hver dag legger hun ut motebilder til glede for alle som følger henne.

– Det er ganske sykt å tenke på hvor stort det er blitt. I starten, da jeg hadde rundt 3.000 følgere, tenkte jeg at det var like mange mennesker som i en liten bygd. Nå har jeg like mange følgere som det finnes innbyggere i Oslo – jeg klarer ikke helt å forstå selv hvor stort det egentlig er, forteller hun.

Rakettfart

Andrea finner motebilder hun liker på blogger samt bildedelingstjenestene Tumblr.com og WeHeartIt.com, og legger disse ut på sin profil, som hun kaller «FashionForAll».

I løpet av syv måneder har hun klart å havne på 71. plass på listen over de 100 mest fulgte profilene i verden. Stjerner som Kim Kardashian, Rihanna og Justin Bieber er blant navnene på samme liste.

– Jeg er veldig kresen på hva jeg legger ut, og det er nok også derfor profilen min har fortsatt å vokse. Mange lar seg tidlig friste til å ta imot tilbud fra folk som ønsker å få promotert produktene sine, men det gjør ikke jeg. Alt jeg legger ut, må være noe jeg kan stå for, sier hun bestemt.

Har mye makt

16-åringen ber motebloggere om tillatelse til å bruke bildene hun legger ut, og alle har til nå vært glade for eksponeringen de har fått fra henne. Når Andrea henviser til andre Instagram-profiler under bildene, kan de nemlig være så heldige å få 5.000 nye følgere.

– Hvordan føles det å ha så mye makt?

– Det er litt skummelt å tenke på det. Spesielt når jeg ser hvor mange følgere jeg kan gi en annen person. Men det er jo gøy å hjelpe små designere eller flinke bloggere. En designer i Sør-Afrika har for eksempel fått veldig mange følgere og blitt populær på grunn av min henvisning. Det er veldig mange uten butikk eller moteblogg som spør om jeg kan henvise til dem, men jeg sier nei til nesten alle.

Andrea har foreløpig ikke lagt ut bilder av seg selv, men startet denne uken bloggen, FashionForAll.no, hvor hun kommer til være litt mer personlig.

– Å vise meg frem for over en halv million mennesker er ikke noe jeg helt tør å gjøre, men på bloggen kommer jeg til å legge ut litt antrekksbilder av meg selv og venner av og til. Jeg kommer også til å finne frem plagg og tilbehør som gjør at folk kan gjenskape stilen fra bildene jeg legger ut på Instagram, forteller hun.

Slik ble hun stor

Instagram-eventyret startet 21. januar i år, da Andrea kjedet seg på hytta. Hun opprettet en Instagram-profil og begynte å legge ut motebilder som inspirerte henne og supplerte med mengder av «hashtags».

– Jeg har aldri mast på andres profiler om at folk skal følge meg – det har bare skjedd gradvis av seg selv. Jeg har aldri vært så veldig «fashionista» av meg, men jeg tror kanskje det er derfor folk liker det jeg legger ut, forklarer hun.

Andrea forteller også at to av kjærestene til gutta i boybandet One Direction følger henne, og at hun merker effekten av at kjente profiler trykker «like» på bildene hennes.

Kom brått på

Andreas foreldre ante ikke at datteren hadde teft for mote før hun plutselig fortalte at hun hadde klart å få 10.000 følgere i løpet av en måned.

– Vi har jo forstått nå at dette er noe hun er veldig flink til, men det kom veldig brått på, sier pappa Erik Brataas.

Han forteller at de har fulgt målløse med mens datteren har fått flere og flere følgere.

Andrea legger ut opptil seks bilder daglig, og har for lengst måttet skru av Instagram-varslingene på mobilen. Tar hun dem på, dør mobilen med det samme på grunn av for mye aktivitet.

– Hun er veldig flik, og jeg synes det er flott at hun får tilegnet seg erfaring og kunnskap om noe så spennende.

Begge Andreas foreldre har selv skaffet seg Instagram for å følge datterens profil.

– Vi har dessverre ikke opplevd samme effekt, men det er ikke mindre hyggelig av den grunn, ler han.

Andreas beste Instagram-tips

1. I begynnelsen er det viktig å bruke mange «hashtags». Da er det større sannsynlighet for at folk finner frem til deg. Ser de en profil med mange bilder de liker, er mulighetene store for at de trykker «follow».

2. Unngå å mase om å få følgere på andres profiler. Dette oppleves som ufint, og mange sletter slike innlegg i kommentarfeltet uansett. Legg heller igjen hyggelige kommentarer på profiler du liker. Vær aktiv og kommenter mye, da vil du bli lagt merke til av andre følgere.

3. Vær tålmodig. Selv om man opplever en liten «boom», kommer det til å dabbe av etter en stund. Da er det viktig å fortsette å legge ut bilder og ikke gi seg. Det vil sannsynligvis komme en ny «boom». Selv trodde jeg at jeg hadde nådd mitt tak både på 10.000 og 50.000, men det tok seg gradvis opp.

4. Hvis du har en personlig Instagram-profil er det viktig å velge et navn som viser hvem man er. For eksempel navnet ditt, eller et kallenavn. Skal man ha en Instagram-profil som fungerer mer som et konsept, må man finne et navn som er «catchy», enkelt å huske og lett å si. Det må også representere temaet på profilen.

5. Hvis man skal velge seg et konsept, må det være noe man er interessert nok i til å kunne legge ut bilder hver dag over lang tid. Det kan være alt fra mote og mat til arkitektur og humor.

6. Legg ut bilder mellom klokken 13.00 og 16.00, da det på verdensbasis er flest våkne mennesker.

– Fascinerende og imponerende

Thomas Moen, kommunikasjonsrådgiver i Dist, er imponert over Andrea Brataas og hennes høye antall følgere på Instagram.

– Jeg synes det er fascinerende at en 16 år gammel jente fra Bærum klarer å skape et så stort publikum – når store norske merkevarer og selskaper ikke klarer det samme.

– Hva har Andrea gjort riktig?

– Mote er et tema som engasjerer visuelt, og bildene hennes har skarpe, tydelige farger. Hun har også vært smart og brukt et internasjonalt navn, og det har nok mye med saken å gjøre. Hun har ingen bilder av seg selv, så det eneste jeg lurer på, er om dette er bilder hun har rett til å publisere? Jeg håper hun spør eierne på forhånd. Jeg synes uansett der er rart å ikke kreditere. Men det er en annen sak.

– Vil flere nordmenn havne på listen over verdens mest fulgte Instagram-profiler?

– Ja, det vil jeg tro. Vi i Norge er flinke til å kommunisere på sosiale medier.

– Hvorfor har Instagram tatt av?

– Det er visuelt og enkelt å bruke, alle kan klare å «like» andres bilder og laste opp egne, enten det er av frokosten eller fashion-nyheter fra Paris.

Ekspert: – Hun har truffet et segment

Bilder får en stadig større betydning i samfunnet vårt.

Det tror førsteamanuensis ved NTNU, Berit Skog, som forsker på sosiale medier.

– Sosiale medier er in, og vi lever i en visuell kultur, der bilder får stadig større betydning som uttrykksmiddel. Instagram har en raffinert layout, noe som gjør det populært. I tillegg er det et nytt medium, noe som også innvirker på oppmerksomheten.

– Hvorfor har Andrea Brataas fått det til?

– Instasgram er et in-medium, og hun har lyktes i å bruke dette mediet på en optimal måte, sett i forhold til brukerne av Instagram. Hun har truffet det segmentet som er moteinteressert, som både følger med på – og kanskje også selv bruker Instagram for å fronte sitt eget liv.

Så mange tilhengere har norske kjendiser:

Tone Damli (toneda): 33 117

Jenny Skavlan (jennyskavlan): 29 304

Ulrikke Lund (ulrikkelundl): 14 716

Triana Iglesias (trianaiglesias): 12 640

Alexandra Joner (alexandrajoner): 10 000

Maria Mena (mariamena_no) 7 321

Morten Ramm (rammnieu) 7 297

Maria Skappel (mariaholzweiler): 6 825

Flere norske kjendiser på Instagram: Sondre Lerche, John Carew, Charlotte Thorstvedt, OnklP, Dorthe Skappel, Lene Alexandra, Ailo Gaup, Anne Rimmen, Eskil Pedersen, Lise Karlsnes, Karpe Diem, Rachel Nordtømme, Sophia Lie, Leo Ajkic, Atle Pettersen, Aylar Lie, Ray Kay, Fingern, Jarle Bernhoft, Synnøve Skarbø, Kathrine Sørland, Anine Stang, Tom Hilde, Marthe Krogh, Mariann Thomassen.

På topp i verden:

Kim Kardashian (kimkardashian): 3 890 817

Justin Bieber (justinbieber): 2 859 072

Kendall Jenner (kendallnjenner): 2 623 816

Taylor Swift (taylorswift): 2 547 611

Kylie Jenner (kylieejenner): 2 309 007

Rihanna (Badgalriri): 2 265 578

Kourtney Kardashian (kourtneykardash): 1 620 635

Selena Gomez (selenagomez): 1 569 136

Ariana Grande (arianagrande): 1 378 543

Barack Obama (barackobama): 1 279 324

VG Fakta

Instagram

Et sosialt nettverk og en gratis foto-applikasjon for smarttelefoner.

Tillater deg å dele mobilbildene dine med brukere over hele verden. Du kan også leke deg med filtre, bilderammer og ulike effekter.

Har ca. 80 millioner registrerte brukere (instagram.com).

Ble kjøpt opp av Facebook tidligere i år.

Forrige sak: Nytt for kjøkken og hjem

Neste sak: Manus-guruen Eskil Vogt med regidebut