Egger til kamp

Bevæpnet med store mengder mel og egg, ikledd uniformer, utkjemper innbyggerne i den spanske byen Ibi sin årlige matkrig. BLA I BILDER

TATT: En uniformert mann blir her tatt til fange av sine motstandere og trukket igjennom de meldekte gatene. Foto: AFP.
TOPPER SHOWET: I tillegg til et sant kaos av mel og egg i byens gater, kaster også de stridende fyrverkeri langs bakken i «krigssonen.» Foto: AP.
LETT BLANDING: Med en egg- og melblanding størknet fast i fjeset og en uniformslue fra Sovjetperioden, er denne herremannen tydelig merket av gatekampene. Foto: AFP.
FULLTREFFER: En real dose mel blir her fyrt av mot nakken til motstanderen. Foto: AFP.
BAK GITTER: En oppildnet kamphane ser ut til å være satt bak lås og slå, men er fortsatt like engasjert. Foto: AFP.
SKUELYSTNE: Matkrigen trakk naturligvis flere skuelystne som jaktet blinkskudd, og som noe ufrivillig ble en del av matkrigen. Foto: AFP.

Det hele startet tradisjon tro tidlig på morgenen i går. I byen, som ligger like utenfor Alicante, barker to grupper sammen i en geriljakrig utenfor byens rådhus.

Den ene gruppen, «Els Enfarinats», består ifølge den britiske avisen Daily Mail av gifte menn som tar over kontrollen av byen og innfører meningsløse lover som byens innbyggere blir bøtelagt for dersom de ikke følges.

Den andre gruppen, La Oposicio, representerer lov og orden, og forsøker å nedkjempe motstanderne ved hjelp av mel, egg og fyrverkeri. Igjennom hele dagen preger kaos og matkasting den spanske byen, før ro og orden igjen opprettes klokken 17. Da blir det hele avsluttet med en fest, og de innkrevde bøtene blir gitt bort til lokal veldedighet.

28. desember er, blant annet i Spania, en dag som best kan sammenlignes med vår aprilsnarr. Både enkeltpersoner og medier kan lure folk med usanne historier på dagen som kalles «The day of innocents» eller «de uskyldiges dag.».

Hvordan den noe spesielle feiringen i den spanske byen Ibi er blitt til en matkrig er det imidlertid, ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer, vanskelig å finne en forklaring på.

Forrige sak: Høyre-topp velger bort barn

Neste sak: - Kvinne knivstukket foran barnet