Gul sløyfe = hold avstand

Med en liten, gul sløyfe på halsbåndet signaliserer Boston terrieren Santos at andre hunder skal holde seg unna.

Det er kaldt å være firbeint og kortpelset for tiden. Lett skjelvende svinser Santos (4 år) rundt i parken på St. Hanshaugen i Oslo. Innimellom må matmor Krista Lindberg (35) eller matfar Stian Kristiansen (37) ta ham opp og varme ham litt under jakken.

– Så, så, Santos, sier Lindberg, med moderlig omsorg for den firbente.

Blir oppspilt av fremmede: Han trenger litt ekstra omsorg nå. I fjor sommer ble Santos syk, og siden har han vært under rehabilitering. Derfor har han en gul sløyfe på halsbåndet sitt. Sløyfen signaliserer at andre hunder skal holde avstand.

– Det er viktig at Santos ikke blir stresset. Med den gule sløyfen forteller vi at hunden vår trenger litt ekstra plass, sier Lindberg.

Kampanjen «Den gule hund» kom til Norge i fjor sommer. Det forteller dyrepleier Aga Zakoscielna ved Norges veterinærhøgskole.

– Inspirasjonen er hentet fra hesteverdenen, der man setter røde sløyfer på hestens hale for å signalisere at den kan komme til å sparke, sier Zakoscielna.

Hun forteller at til tross for at det finnes en egen hjemmeside og en Facebook-side om «Den gule hund», er det foreløpig få som kjenner til kampanjen i Norge.

– Det er få som vet om den, og det er dumt. Ved å bruke gule sløyfer kan man avverge mange vanskelige situasjoner, sier Zakoscielna.

Mange grunner: Hun forteller at det er mange grunner til at en hund kan trenge litt ekstra plass.

– Det kan for eksempel være at hunden har løpetid, er syk, har kennelhoste, er under opptrening eller rehabilitering eller har et atferdsproblem, sier hun.

Helst skulle hun sett at hundeeiere viste hensyn, også uten den gule sløyfen.

– Det burde egentlig ikke vært nødvendig å sette sløyfe på hunden. Alle hundeeiere burde vite at de ikke skal la hunden hilse på andre hunder uten å spørre eieren om det er greit først. Dessverre er ikke det ikke alle som vet det, sier Aga Zakoscielna.

Hun håper trenden med de

gule sløyfene brer om seg.

– Vi ønsker kampanjen velkommen, sier hun.

Egen Facebook-side: Så langt har 650 personer meldt seg inn i den norske Facebook-gruppen for «Den gule hund», som ble startet av Mimmi Engh i fjor sommer.

– Jeg syntes det var en veldig god idé å merke hunder som ikke vil ha andre hunder for nært med en gul sløyfe. Hvis man bare tar litt hensyn, kan mange ubehagelige situasjoner unngås, sier Engh.

Hun understreker at det ikke først og fremst er aggressive hunder som bruker gul sløyfe.

– Det er mange ulike grunner til at hunder bruker gul sløyfe, sier Engh, som er utdannet hundetrener.

Selv har hun tenkt å sette en gul sløyfe på hunden sin.

– Han har blitt angrepet to ganger av løse hunder, og nå er han ganske engstelig, særlig om kvelden. Jeg tror han har godt av å ha på gul sløyfe i en periode, til han blir trygg igjen, sier Engh.

Resten av livet: Santos skjønner lite av hvorfor han har fått en gul sløyfe på halsbåndet sitt. Kanskje tror han det er siste skrik innen hundemote.

Matmor Krista Lindberg forteller at han sannsynligvis må ha den på resten av livet.

– Han ble rammet av autoimmun hjernebetennelse i fjor sommer. Han har blitt blind på det ene øyet, går på tre typer medisiner og rammes av stadige epilepsianfall.

– Derfor er det viktig at han holdes unna andre hunder for å unngå at han blir stresset.

– Han må nok bruke gul sløyfe resten av livet, men heldigvis har han noen hundevenner som han er trygg på, så han har noen å leke med, sier Lindberg.

Blant annet på grunn av mindre stress har Santos nå vært anfallsfri i fire måneder.

Lindberg har møtt få andre hundeeiere med gul sløyfe.

– Det er ikke så kjent ennå, men jeg tror det vil bli mer vanlig i fremtiden. Jeg håper det, i hvert fall, sier hun.

Startet i Sverige

Kampanjen for å få hunder som har behov for litt mer plass til å benytte gule sløyfer startet i Sverige og har spredd seg til Norge og mange andre land.

Hunder kan ha behov for mer plass av mange grunner, for eksempel sykdom, løpetid, graviditet, at den har dårlig erfaring med andre hunder, eller at den er under opptrening eller rehabilitering.

Det anbefales å bruke en vanlig gul sløyfe, som kan kjøpes blant annet i hobbybutikker, ikke gult bånd eller refleksvest, da dette har vært i bruk lenge, og derfor lett kan misforstås.

Les mer på dengulehund.no.

Forrige sak: Bli kvitt det farlige magefettet

Neste sak: Rocket opp Kurt