Kjendisenes kampsaker

BERLIN (VG) Angelina Jolie snakker til Sikkerhetsrådet, David Beckham dro til Filippinene etter tyfonen og Michael Douglas har kjempet for nedrustning i 35 år. Her er ti kjendiser som låner ansikt til FN.

60 år med FN-ambassadører Over 190 av verdens mest kjente filmstjerner, artister, og sportshelter låner for øyeblikket ut navnet sitt til FNs organisasjoner.

Helt siden 1954 – i 60 år – har organisasjonen brukt kjendisene for å skape oppmerksomhet rundt temaer og katastrofer.

– Vi får veldig mye igjen for det. Vi når veldig mange mennesker takket være dem, sier Marissa Buckanoff som leder kjendisprogrammet til FNs barneorganisasjon, UNICEF til Irin news.

En lang rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner har forstått dette, og tatt etter FN-ambassadørene.

Overfladisk

Men kjendisenes engasjement har også fått kritikk for å forenkle konflikter, spille på klisjeer om «stakkars Afrika» og for å brukes av kjendisene for å bygge eget image.

– Du vil jo at folk skal bry seg om fattigdom, og risikerer at de bare bryr seg fordi Miley Cyrus gjør det. Da ødelegger du for kompleksiteten i det arbeidet mange ønsker å gjøre, sier den sørafrikanske kommentatoren Sisonke Msimang til Irin news.

UNICEF understreker at det er viktig å matche riktig kjendis med riktig sak.

VG har valgt ut ti av FN-kjendisene som har vist særlig stor vilje til å fronte sine hjertesaker:

LIBANON: FNs spesialutsending for flyktninger, Angelina Jolie, besøker en leir for syriske flyktninger. Foto: AFP

.

1. Angelina Jolie (38), skuespiller fra USA og FNs spesialutsending for flyktninger

Jolie ble FN-ambassadør i 2001 etter å ha spilt inn actionfilmen «Tomb Raider» i Kambodsja året før. Hun har vært med på mer enn 40 reiser i regi av FN, blant annet til Pakistan, Namibia, Haiti og Syria.

I 2012 ble Jolie utnevnt til spesialutsending av FNs høykommissær for flyktninger. Dette er første gang en kjendis har fått en slik rolle – og åpner blant annet for at Jolie kan representere FN i møte med regjeringer og diplomater. I juni i fjor holdt Jolie et innlegg i FNs sikkerhetsråd om seksuell vold i konfliktområder:

– Jeg forstår at det er mye det er vanskelig for sikkerhetsrådet å enes om, men seksuell vold i konflikter burde ikke være en av dem. At de er en forbrytelse å voldta et barn, kan ingen i dette rommet være uenige i.

SUDAN: George Clooney ble i 2008 utnevnt til en av FNs talsmenn for fred. Her besøker han flyktningleiren Zamzam i Nord-Darfur. Foto: AP

.

2. George Clooney (52), skuespiller fra USA og FNs budbringer for fred

Skuespilleren dro første gang til Darfur i Sudan med sin journalistfar i 2006. Det satte dype spor. Clooney har holdt innlegg om sult- og voldskatastrofen i Darfur i FNs sikkerhetsråd, og ledet initiativet «Not on our watch» sammen med andre Hollywood-kjendiser.

– Vi vet at dette er en vanskelig oppgave, men dere er FN og denne oppgaven er blitt gitt dere. Dette er det første folkemordet i det 21. århundre, sa han i sin tale til Sikkerhetsrådet.

I 2008 ble Clooney utnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon til å være en budbringer for fred og FNs fredsinnsats i verden.

FILIPPINENE: David Beckham var på besøk i en av de mange flyktningleirene i Tanawan i februar etter at tyfonen rammet landet før jul. Foto: AP

.

3. David Beckham (38), fotballspiller fra England og UNICEF-ambassadør

Har vært UNICEF-ambassadør siden 2005, og blant annet vært i Sierra Leone for å snakke om barnedødelighet, i Sør-Afrika for å snakke om stigmaet rundt hivsmitte og på Filippinene etter tyfonkatastrofen før jul.

– Katastrofer som krig, matmangel og naturkatastrofer som tyfonene her på Filippinene ødelegger barns liv. Det er lett å bli overveldet når man ser omfanget av nøden, sa Beckham i en appell under besøket i februar i år.

NEW YORK: Nicole Kidman overrekker FNs generalsekretr en kopi av rapporten om vold mot kvinner, som ambassadør for UN Women. Foto: AP

.

4. Nicole Kidman (46), skuespiller fra Australia og UN Women-ambassadør

Skuespilleren jobber med å fronte kvinners rettigheter og for å få oppmerksomhet rundt vold mot kvinner. Hun har vært FN-ambassadør siden 2006.

– Moren min gjorde meg først oppmerksom på arbeidet til UNIFEM på landsbygda i Kambodsja der de hjalp til å gjenopplive silkeindustrien, slik at kvinnene kunne jobbe fremfor å bli tvunget ut i tvangsarbeid og prostitusjon. Jeg liker at kvinner gjøres sterkere, og i stand til selv å gjøre en forskjell, sier Kidman.

NEW YORK: Michael Douglas lovte å holde fokus på nedrustning av atomvåpen, kontroll av håndvåpen og u-landsgjeld da han ble utnevnt som budbringer av fred av Kofi Annan i 1998. Foto: REUTERS

.

5. Michael Douglas (59), skuespiller fra USA og FNs budbringer for fred

Skuespilleren har vært opptatt av atomvåpen og nedrustning siden sent på 70-tallet.

– Faren min kommer fra Hviterussland som ligger i vindretning nedenfor Tsjernobyl, og jeg ble etter et besøk her klar over de enorme konsekvensene atomvåpen kan ha på menneskeheten.

Allerede i 1998 ble Douglas utnevnt til budbringer for fred, og er en av tre personer som har innehatt en slik tittel for over ti år.

AFRIKA: Don Cheadle holder innlegg på en pressekonferanse etter å ha besøkt Rwanda med skuespiller George Clooney i 2006. Foto: AP

.

6. Don Cheadle (49), skuespiller fra USA og UNEP-ambassadør (FNs miljøprogram)

Cheadle ble utnevnt til FN-ambassadør for miljøsaker i 2010 i forbindelse med et besøk i nasjonalparken Volcanoes i Rwanda.

– Jeg er overrasket over at miljø ikke er på toppen av alles agenda. Hva er viktigere enn mat nok, ren luft og en sunn planet?

Cheadle forteller selv at han også tar miljøskritt på hjemmebane da han bor i et solcelledrevet hus, filtrerer vann fremfor å kjøpe flaskevann og kjører en hybridbil.

ISRAEL: Shakira klemmer barn i Jerusalem ve Max Payne-skolen som har både jødiske og palestinske elever. Foto: REUTERS

.

7. Shakira (37), sanger fra Colombia og UNICEF-ambassadør

Popstjernen har vært ambassadør for UNICEF siden 2003, og har jobbet med barns rettigheter i hjemlandet Colombia for å sikre barn lik rett til utdanning.

I tillegg til sin kampsak om utdannelse har hun jobbet med hiv/aids-kunnskap og beskyttelse av barn.

– Jeg mener jeg er nødt til å bruke muligheten musikkarrieren min har gitt meg til å opplyse folk om de virkelige problemene i den virkelige verden, og gjøre det jeg kan for å bidra til virkelige løsninger.

LONDON: Annie Lennox viste tydelig frem sin hjertesak under Nelson Mandela-konserten i Hyde Park i 2008. Foto: REUTERS

.

8. Annie Lennox (59), musiker fra Skottland og ambassadør for UNAIDS (FNs program mot hiv/Aids)

I 2003 reiste Lennox til Sør-Afrika for å opptre på Nelson Mandelas kampanje for økt oppmerksomhet og forebygging av hiv. Her fikk hun høre Mandela beskrive sykdommen som et folkemord og møtte mange av de foreldreløse barna som hadde mistet mødrene sine til aids.

– Det berørte meg dypt og da jeg reiste fra landet visste jeg at dette var noe jeg var nødt til å la verden få høre mer om, sier Lennox.

Hun startet sin egen SING-kampanje for å støtte kvinner og barn, og ble i 2010 utnevnt til FN-ambassadør for UNAIDS.

LIBANON: Mia Farrow besøker syriske barn i flyktningleiren Baalbeck i fjor. Foto: REUTERS

.

9. Mia Farrow (69), skuespiller fra USA og UNICEF-ambassadør

Farrow har vært en menneskerettsforkjemper i flere tiår, og ble tilknyttet UNICEF som ambassadør i 2000. I denne rollen har hun frontet flere programmer, særlig for vaksinasjon av barn.

Farrow har hatt en lang rekke reiser i UNICEF-regi blant annet til Den demokratiske republikken Kongo, Tsjad og den sentralafrikanske republikk.

– Å se at polio utryddes er svært viktig for meg personlig, sier Farrow, som selv hadde polio som barn og som har en sønn adoptert fra India som er lammet på grunn av polio.

HAITI: Lionel Messi fotfølges av to livvakter under besøket i Port-au-Prince, hundre dager etter at landet ble rammet av et kraftig jordskjelv. Foto: AP

.

10. Lionel Messi (26), fotballspiller fra Argentina og UNICEF-ambassadør

Den lille argentineren som flere ganger har vært kåret til verdens beste fotballspiller, har engasjert seg i UNICEFs arbeid for å forhindre vanlige barnesykdommer som tar hundretusener av barns liv hvert år.

Messis enorme popularitet ble trukket fram som en av de viktigste grunnene til utvelgelsen.

– Unge mennesker vil lytte til deg, når de ikke vil lytte til meg. Selv mine egne barn hører heller på deg enn på meg selv, spøkte direktør Philip O'Brien.

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.