Best levert
- rett på døren!

Lei av å finne på hva du skal ha til middag? Stadig flere får nå levert råvarer til middagen på døren. VG har testet innholdet i matkassene fra fem av de største leverandørene.

Mat levert på døren er særlig populært blant travle barnefamilier, skal vi tro folkene bak godtlevert.no.

VGs testpanel trillet terningene til både fem og seks etter å ha fått levert råvarer og oppskrifter til middag på døren i to uker fra fem leverandører.

– Inspirerende smakskombinasjoner, flotte råvarer og tidsbesparende, var noen av kommentarene etter testen.

Dårligst ut kom «Middagshjelpen» med lite kreative menyer. Av seks middager var to pastaretter og to burgerretter. I tillegg manglet det burgerbrød.

Tjenesten innebærer at du får levert middagsråvarer opp til en uke, sammen med oppskrifter.

Du slipper jobben med å handle inn, og overlater til firmaet å bestemme hva du skal spise til middag. Men selve middagen må du lage selv.

Middagstilbudene innebærer både tre og fem dagers pakker og varierte menyer. Flere tilbyr barnemenyer, noen har også tilbud om middagsråvarer til små husholdninger.

VGs forbruker-journalister har bestilt og testet fem av de største middagshjelperne sine matkasser i to uker.

Levering av matkassen skjedde til den enkeltes privatadresse.

■ Adams Matkasse

 • Pris: 845,- kroner for tre dagers «Adams Originalkasse», fire personer. (Prøvepris kr 795,-)
 • Levering: Oslo-området, Bergen, Stavanger/Sandnes, Kristiansand, Haugesund, Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg. (De vil utvide med flere leveringssteder fra 12. mai)
TERNINGKAST 5: Adams Matkasse.

Rett 1: Adams nystekte bacon- og brokkolipai med fetaost og tomatsalat

Dette var en svært smakfull pai! Dette er kraftig kost med rikelig med bacon og fetaost i fyllet. Retten passer nok mer inn mot helgen og kunne med fordel vært laget på en lørdag! Selve paideigen ble forstekt i ti minutter før fyllet ble lagt i og stekt ferdig. Dette ga en fin og fast deig som «holdt fasongen» under servering. Tomatsalaten var perfekt tilbehør til retten. Relativt kjapp å lage.

Rett 2: Stekt ytrefilet med sennep- og appelsindressing og gulrot- og appelsincouscous

Rett og slett en fantastisk god hverdagsrett! Særdeles saftig kjøtt. Velsmakende sennepsdressing med god syrlighet fra friske appelsiner. Spennende couscous med stekte løk og gulrøtter. Vi ville ikke kommet på å lage couscous til ytrefilet, men kombinasjonen var glimrende. Dette er en utmerket hverdagsrett man (dessverre) vanligvis bare lager til helg og fest!!! Jippi.

Rett 3: Røkt blåkveite med sitron- og persillesaus, kokte poteter og råkostsalat

Blåkveite er et spennende hverdagsvalg. Men, denne var litt i overkant røkt, og smaken ble litt i kraftigste laget. Vi ville foretrukket fersk kveite. Når det er sagt så var det i tillegg litt lite fisk for fire personer. Sitron og persillesausen var dessuten litt tam og vi ville nok hatt i en liten skvett fløte for å få litt fyldigere smak. Råkosten fikk et smaksløft med presset sitron.

Samlet vurdering uke 14 og 15: Terningkast fem!

– Adams Matkasse leverer! Alle matvarene fremsto friske, var godt innenfor utløpsdato og relativt nedkjølte (med kjølepose i boksen). De enkelte dagsmenyene var spennende og noe de færreste ville funnet på å lage selv som hverdagsmat. Oppskriftsheftet var lettlest og oppskriftene enkle og relativt kjappe å lage.

Vi var imponert over å få sms når det var feil i oppskriften! Men, 4-personerspakken er nok ment til to voksne og to barn. Vi opplevde at, for eksempel 0,8 kilo fisk var i minste laget for fire voksne. Adams leverer bare på mandager mellom 16-22. Vi fikk kassen ca. kl. 21 begge ukene og fikk derved ikke laget Adams-middag på mandager.

Sunnhetsdom uke 14:

– To dager med kjøtt og en med fisk er litt mindre variert enn de andre menyene.

Fiskeretten er sunn og balansert. Couscousen burde vært fullkorn istedenfor den vanlige typen som gir lite fiber og dermed mer ustabilt blodsukker og mindre varig metthetsfølelse.

Magert svinekjøtt, mager og spennende saus og bra med grønnsaker trekker opp.

Paien er en skikkelig kaloribombe. Jeg tror mange tenker at bacon og brokkolipai laget fra bunnen av er ganske sunt, men den er stappfull av mettet fett med masse bacon og fetaost i tillegg til paideigen laget av smør og hvetemel. Det er selvfølgelig fint at paien akkompagneres av brokkoli og tomatsalat, men detter er ingen hverdagsrett jeg kan anbefale.

■ Matfryd.no

 • Pris: 749 kroner for tre 3 dagers «Hverdagskassen», to voksne og to barn (559,- kroner for første levering)
 • Levering: Bergen, Oslo, Stavanger/Sandnes
TERNINGKAST 5: Matfryd.no.

Rett 1: Persillestekt fisk med pressede poteter

– Nam! Dette var et fresh, sunt og lettlaget måltid. Jeg brukte kort tid på å tilberede denne retten, og oppskriften var lett å følge. Langefileten var fersk, og tilberedt i blandingen av persille, sitron og mel smakte den syrlig og godt. De pressede potetene med vårløk og olivenolje passet godt til fisken, og var veldig smaksrik.

Rett 2: Pasta med kjøttboller av kylling

– Kyllingkjøttbollene smakte veldig bra. Jeg fulgte oppfordringen i oppskriften om å bruke krydder man liker (og har tilgjengelig) i oppskriften og tilsatte derfor også litt spisskummen, hvitløks-krydder, chili og litt oregano i tillegg i farsen. Tomatsaus, fullkornspasta og brokkoli var helt ok tilbehør, men ikke veldig spennende smaker. En helt grei hverdagsmiddag som var lett å lage.

Rett 3: Ovnsbakt kylling med honningdressing

– Denne retten var lett å lage, og smakte både søtt, salt og syrlig – utrolig godt! Vi valgte å tilberede retten med fullkorns-ris og tilsatte som foreslått litt feta-ost som vi hadde i kjøleskapet hjemme til slutt. Kyllingen smakte godt og saftig, men det beste med dette måltidet var sausen.

Samlet vurdering uke 14 og 15: Terningkast 5!

– Dette prøver vi gjerne igjen! Matfryd hadde presis og pålitelig levering, ferske og sunne råvarer og god variasjon i alle middagene. Alle rettene i begge ukene var enkle og raske å tilberede (enkelt å følge oppskriftene), og jeg likte godt at det var tips til hvordan restene kunne lagres, og råd om hvordan spare tid. Alle rettene var mer enn nok til fire personer. Matfryd har lagt godt til rette for friske, gode og varierte hver-dagsmiddager med mye smak.

Sunnhetsdom uke 14:

– Gode porsjoner av fisk, kylling kjøttdeig og landkyllingbryst. Nok mat til at alle blir mette, selv med to litt større barn i familien.

Positivt med kyllingkjøttdeig til pastaretten med kjøttboller. Det legges gjennomgående vekt på en sunn fettkvalitet med olivenolje fremfor smør i potetmosen, som deretter piffes opp med vårløk.

Gode ideer til smakfulle sauser med lite fett og kalorier, en god tomatsaus til pastaen og en lett honning og balsamikosaus til kyllingen. Det spares på det usunne fettet, men ikke på smaken.

Matfryd har noe sparsommelige porsjoner med grønnsaker. De fleste vil oppleve at det er nok grønnsaker siden Ola Nordmann i dag spiser i overkant av 100 gram grønnsaker i snitt per dag mot de anbefalte 250 gram fra Helsedirektoratet

Bra med fullkornspasta, og gode tips til hvordan og hvor lenge man kan oppbevare og bruke eventuelle rester.

■ Godtlevert.no

 • Pris: 795 kroner for tre dagers «Originalmeny», to voksne og to barn (25 % rabatt på første bestilling).
 • Levering: De fleste byer og tettsteder i Norge.
TERNINGKAST 5: Godtlevert.no.

Rett 1: Torskefrikassé med sennep og dill

– Deilig fiskerett med superfersk og flakende torsk. Saus fra bunnen gikk lekende lett å lage etter oppskriften. Tilberedt med fiskebuljong, crème fraîche og sennep, ble dette ukens høydepunkt i klassen husmannskost. Godt forklart fremgangsmåte, gode fisketips.

Rett 2: Fullkornspasta med bacon, sopp og blomkål

– Bacon og pasta er alltid en fulltreffer, men med karri i sausen ble dette en ny og positiv smaksopplevelse for hele familien. En grei hverdagsrett som var rask og enkel å lage. Dagens tips var å koke blomkål sammen med pastaen de siste fem minuttene.

Rett 3: Thailandsk «Green Curry» Kyllingsuppe

– Superenkel å lage, men tidsklemma gjorde at vi fulgte tipset om å koke opp kraft, kylling og krydder på morgenen. Eksotisk innslag av sitrongress, chili, kokos og curry paste resulterte i et deilig smaksinferno. Vi valgte ferskt landbrød i stedet for ris. Etter fem dager var grønnsakene fortsatt superfreshe.

Samlet vurdering uke 14 og 15: Terningkast 5!

– Dette viser hvor raskt og enkelt det er å lage mat fra bunnen av, og så ende opp med hverdagsmiddager nesten i stjerneklassen! Grønnsakene holdt god kvalitet hele veien. Pluss for mandelpoteter fra småskalaprodusent, og smakfullt kylling overlår med skinn til kyllingformen med salvie. Råvarekvaliteten var som om familien skulle handlet maten selv. Middagene gikk raskt å lage (brukte aldri mer tid enn oppgitt), og det var mer enn nok mat. Lettforståelige oppskrifter og gode tips til alle rettene. Hurra for mye bruk av sitron/lime. Lite minus for mye crème fraishe i to av tre retter første uken.

Sunnhetsdom uke 14:

– Fin fordeling mellom kjøtt, fisk og fugl med en dag av hver. Positivt med lett creme fraiche fremfor vanlig creme fraiche, men lett creme fraiche har hele 18 % fett og en stor andel mettet fett.

Da creme fraiche er basen i sauser som skal kokes, vil magrere og lite varmestabile varianter som Kesam eller matyoghurt gi et «kornete» og dårlig resultat.

Med lett creme fraiche eller kokosmelk i samtlige retter, samt 200 g bacon i den ene retten, vil ukemenyen ha et betydelig høyere innhold av mettet fett enn det som anbefales fra helsemyndighetene.

Positivt med bruk av fullkornspasta. Ukemenyen har for lite grønnsaker dersom man skal komme i mål med «5 om dagen», uten å spise veldig mye grønnsaker til lunsj og/eller mellommåltid.

■ Kolonihagen.no

 • Pris: 859 kroner for en «Middagskasse original» levert hjem til Oslo-adresse med tre middager til to voksne og to barn.
 • Levering: Oslo-området; inkludert Asker, Bærum, Drammen, Nesodden, Østfold.
TERNINGKAST 5: Kolonihagen.no.

Rett 1: Strimlet svinekjøtt med pak choi

Frisk, knasende og saftig – og enkel å lage innenfor de angitte 30 minuttene. Godt økologisk kjøtt fra Grøstad gris, deilig balansert med lime, ingefær, chili og koriander. Stiftet nytt og positivt bekjentskap med pak choi, det må være kinakålens kule fetter. Men det blir minus for hvit ris, en grovere ris hadde vært å foretrekke. Dessuten er det litt lite grønnsaker.

Rett 2: Laks med potetpure og bønne- og fennikelsalat

Økologisk laks smakte nydelig, den beste vi har smakt som ikke har vært villaks. Ikke for feit og ingen laksefettlukt, bare god smak. Potetene var ypperlige til å lage mos av, melne og fine. Spenstig og frisk siderett av bønner og fennikel med olivenolje og lime.

Rett 3: Gulrotsuppe med ingefær og appelsin

Kjempegod suppe basert på gulrøtter og purreløk, passe fyldig konsistens, friskt med ingefær og appelsin, og mettende med store egg og kikerter. Nok en overraskende rett med masse smak og forholdsvis enkel å lage.

Samlet vurdering uke 14 og 15: Terningkast 5!

Kolonihagen leverte maten i en trekasse, og inn på kjøkkenet kom friske grønnsaker i brune papir-poser, økologisk fisk og kjøtt, småskalaprodukter og spennende oppskrifter. Den økologiske profilen gir en bra følelse.

Minus for tidvis lite grønnsaker. Dessuten er det kun utkjøring på tirsdager, og da leveres kassen mellom 17 og 22, noe som kan føles litt begrensende for hva man ellers gjør den kvelden.

Alt i alt er vi godt fornøyde: Oppskriftene var lette å følge, inspirerende og kreative, alle ble utført innen 30 minutter, de hadde originalitet og aller viktigst – de sørget for gode og gledelige måltid.

Sunnhetsdom uke 14:

– Fin og variert meny med en dag laks, en dag magert svinekjøtt og en vegetarisk middag.

450 g svinefillet er i minste laget når det er såpass lite grønnsaker til retten. Med to litt større barn, må det spises mye hvit polert ris for å bli mett.

Bra mengde grønnsaker den dagen det var gulrotsuppe. Med i underkant av 100 g grønnsaker per person de andre dagene, er det vanskelig å nå anbefalingen om minst 250 g grønnsaker hver dag.

Veldig kaloririkt med økologisk Røros rømme som benyttes i to av tre retter. Det er 4-5 ganger så mye fett som ekstra lettrømme og vanlig Kesam, og mer enn tre ganger så mye kalorier. Rømmen skal ikke koke verken i gulrotsuppen eller til laksen, derfor vil det fungert greit med et magrere alternativ i disse rettene.

■ Middagshjelpen.no

 • Pris: 940,- for tre middager for to voksne og to barn. (Pris for første levering er 705,-)
 • Levering: Oslo, Akershus, Bergen, Trondheim, Stavanger, Hamar og omegnen til hver av byene.
TERNINGKAST 3: Middagshjelpen.no.

Rett 1: Pasta med kjøttsaus og parmesanchips

– Forventningen om kreativ middagsinspirasjon dalte da den første retten var pasta med kjøttsaus. At mange av råvarene kunne vært kjøpt på nærbutikken, reduserte ytterligere følelsen av at Middagshjelpen tilbød noe unikt. Parmesanosten som chips var imidlertid en artig tvist.

Rett 2: Lakseburgere med brød og Birgittas gode coleslaw

– Jeg trodde Middagshjelpen skulle levere gode råvarer og ble skuffet over at denne retten kom med helt ordinære lyse hamburgerbrød fra Hatting. De kunne i det minste vært fiberrike. Selve laksen var god og coleslaw var et kreativt tilbehør.

Rett 3: Grønnsaksbalti med kikerter

– Dette var ukens soleklare vinner! En kjempegod blanding av grønnsaker og frukt som varmes så lenge at de blir myke og gode. Matyoghurten setter en ekstra spiss på smaken. Dette var annerledes og lett å lage. Det var dessuten den raskeste middagen å tilberede.

Samlet vurdering uke 14 og 15: Terningkast 3!

– Av totalt seks middager, var to pastaretter og to hamburger-retter. Det er ikke spesielt krea-tivt. Leveringen var presis og pålitelig, men kvaliteten på råvarene varierte. Den første uken fikk vi to og en halv gulrot. Når elgburgerne leveres uten burgerbrød, bør retten heller kalles elgkarbonader. Oppskriftene førte enkelte ganger til at maten tok unødvendig lang tid å lage. For eksempel kunne jeg spart ti minutter ved å lage coleslawen mens burgeren og potetene stekte, i stedet for før. Mengden mat var nok til fire porsjoner hver gang.

Sunnhetsdom uke 14:

– Menyen har fin variasjon med en dag med karbonadedeig, en med lakseburger og en vegetarisk dag.

Bra at ukemenyen inneholder karbonadedeig fremfor kjøttdeig, og matyoghurt fremfor seterrømme eller lettrømme i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger.

Positivt med fullkornspasta med mer fiber og mineraler, men altfor lite grønnsaker. Kun en boks hakkede tomater og en løk i hele vegetarmiddagen, og en gulrot, en løk og en boks hakkede tomater til den klassiske kjøttsausen, og kun en koldslaw til lakseburgerne.

Savner mer friske grønnsaker, som salat ved siden av pasta med kjøttsausen, og litt tomater og salatblader til lakseburgerne. For de fleste blir det snaut med mat den dagen det er vegetarisk, – det burde ha vært mer grønnsaker i grønnsaksbaltien.

- Dropp fløte og rømme

VGs ernæringsekspert mener tilbudet om «middager på døren» kan være et godt alternativ, men vil bytte ut rømme og fløte med magrere produkter.

EKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har vurdert innholdet i middagene.

– Min erfaring er dessverre at maten ikke nødvendigvis helt holder mål i forhold til den ernæringsmessige sammensetningen, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til VG.

På oppdrag fra VG har hun vurdert innholdet i middagsmenyene fra de fem leverandørene i uke 14.

Sundfør roser de mange spennende oppskriftene og råvarene. Positivt er mat fra småskalaprodusenter, og at enkelte bruker økologisk laks og svinekjøtt.

– Samtidig er flere av ukemenyene ernæringsmessig totalt sett langt unna anbefalingene for et sunt kosthold de ukene VG prøvde ordningen, sier Sundfør.

Hun trekker spesielt frem bruk av vanlig pasta, ris og couscous i stedet for fullkornsvariantene.

I tillegg inneholder de fleste middagsmenyene alt for lite grønnsaker, for å nå anbefalingen om minimum 250 gram grønnsaker hver dag.

Ifølge Sundfør er middagene til «Matfryd» i uke 14 sunnest av alle.

Her er det mindre med fløte og rømme, og mer grønnsaker enn i middagene til de andre i samme uke.

Slik var testen

Det tas forbehold om at det kan finnes andre leverandører av liknende middagstilbud.

Fem av VGs forbruker-journalister bestilte hver sin «middag-på-døren-meny» tre dager pr uke i uke 14 og 15, beregnet på en familie på to voksne og to barn.

Firmaene som ble valgt var:

 • Kolonihagen.no: «Middagskasse original»
 • Middagshjelpen.no: «Middagspakke»
 • Godtlevert.no: «Originalmeny»
 • Adams Matkasse: «Originalkassen»
 • Matfryd.no: «Hverdagskassen»

Klinisk ernæringsfysiolog Trine Sundfør har blitt forelagt listen med oversikt over innholdet i matkassene, produktenes ingrediensliste og næringsinnhold, og deretter vurdert sunnhet basert på innholdet i menyene.

Ved bestilling ble det ikke opplyst om at VGs skulle teste middagsmenyene. Levering av matkassene skjedde til den enkeltes privatadresse.

Alle matkassene er betalt av VG.

– Det kunne kanskje vært mer kreativt

Se hva Middagshjelpen.no svarer.

– Jeg er veldig glad for at dere gjør slike tester. Det gir oss en mulighet til å bli bedre. Vi får mange gode tilbakemeldinger på at vi følger Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger med mye grovt korn, vegetabilsk mat og lite rødt kjøtt. I tillegg er økologi, klima, dyrevelferd, rettferdig handel og høy kvalitet våre styringsparametre, sier Marie Nordsveen, markedsføringsleder i Middagshjelpen.no.

Hun legger til at rettene vurderes av en ernæringsfysiolog før de settes sammen.

– Dere kritiseres for å være lite kreative?

– Det kunne kanskje vært mer kreativt. Det tar vi til oss. Akkurat de to ukene vi ble testet var det mye fint vær, og mange ønsket mat som kunne grilles. Det er årsaken til at vi leverte burgere begge ukene: Elgburger og lakseburger.

– Men det manglet hamburgerbrød til elgburgerne?

- Her var det meningen at man skulle bruke ordinært brød, som lå i posen. Men det kunne vært presisert i menyen.

Økende popularitet

At flere setter pris på å komme hjem til ferdig planlagt middagsmeny, vitner driftsinntektene til Godtlevert.no om.

Fra 2012 til 2013 nær tredoblet de driftsinntektene sine.

Daglig leder Kjetil Graver i Godtlevert.no forteller at de i år regner med å omsette for 180 til 200 millioner kroner. Firmaet har i dag rundt 10 000 familier på kundelisten.

BARE Å SETTE I GANG: Varene kommer på døren og menyen er valgt for deg! Middag rett på døren er perfekt for travle familier som vil slippe å handle og tenke på hva de skal ha til middag. Foto: JØRN E. KAALSTAD.

– Regner du antall personer som spiser maten vår, kan du gange med fire. Da serverer vi egentlig middag til 40 000 personer hver uke, sier Graver.

Forrige sak: Slik skal Erna gjøre de usynlige statsrådene synlige

Neste sak: Tørt i øst– vått i vest