- Samtalen
er limet i forholdet

Hva skjedde med den gode samtalen du og partneren din pleide å ha? Forsvinner den er det fare på ferde, advarer samlivsterapeuter. Berta Lende Røed og ektemannen Thomas Lende Røed lyktes med å finne igjen den gode praten.

Plutselig en dag slår det deg. Dere snakker ikke sammen lenger. Dere utveksler praktisk informasjon som er nødvendig for at hverdagen skal gå rundt, som for eksempel hvem som skal lage middag og hvem som skal kjøre og hente i barnehagen. Men den gode samtalen, om dere to, er av en eller annen grunn ikke der lenger.

EKSPERT: Eva Tryti. Foto: Gyldendal Forlag.

– Det stopper litt fordi forelskelsen stopper. På samme måte som god sex så må man jobbe mer for den gode samtalen. Man må være bevisst, det gjelder også par som ikke har barn, sier Eva Tryti, psykolog og samlivsterapeut.

Avgjørende

Tryti mener forelskelsen vanligvis går over i løpet av ett til halvannet år. For flere par kan dette i verste fall bety kroken på døren.

– Når det blir slutt er det alltid kommunikasjonen som er problemet – nemlig det å ikke snakke sammen, eller at man har kommet inn i et spor hvor man ikke snakker sammen lenger, sier Frode Thuen, samlivsekspert og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen.

For å ha en god samtalepartner i sin kjære, er alfa og omega for et bra forhold.

EKSPERT: Professor og familieterapeut Frode Thuen. Foto: Terje Bringedal.

– Gjennom samtalen opprettholder man nærheten og kontakten, dette samholdet er viktig for at parforholdet skal kunne fungere og utvikle seg, sier Thuen.

– Kommunikasjonen er limet i forholdet. Stopper kommunikasjonen, tærer det på nærheten og alt det som er viktig for at vi skal føle oss sett, verdsatt og interessert i å være der, sier han.

Det har dessuten mye å si for at man skal vokse som enkeltpersoner.

– Samtaler skaper oss psykisk. Når man har virkelig gode samtaler så oppdager vi nye sider ved oss selv også. Vi blir kjent med både oss selv og med partneren, sier Tryti.

Kan skape usikkerhet

For mange kan det skape usikkerhet i forholdet om man ikke snakker sammen.

– Har man ikke den gode samtalen så går parene ofte rundt med en uro, man vet ikke om man har en partner som er der i nødens stund, sier Løes.

Men det er mange ting ved den gode samtalen som må komme før den kan være god, understreker Løes. For eksempel må man passe på at man har oppmerksomheten vendt mot partneren sin.

– Man må være fokusert på hva partneren har å si, sier Løes.

Bedre sex!

– Om det ikke kommer av seg selv i det daglige burde man sette av litt tid for å snakke sammen om ting som er viktig. Noen par har det naturlig, men de som kjenner at de har lite tid, må ta aktive grep for å få tid til hverandre som partnere, sier Thuen.

Er man dårlig til å snakke sammen kan det blant annet påvirke sexlivet.

– Spesielt for kvinner kan dårlig kommunikasjon påvirke sex. Menn kan ha sex for å bli venner etter en krangel, men kvinner må være venner for å ha sex, sier Thuen.

Fant tilbake til den gode samtalen med «pratespill»

Da Berta Lende Røed (39) merket at det gikk lenger og lengre tid mellom hver gang hun og ektemannen hadde «den gode samtalen», tok hun grep.

Med fire barn og en travel hverdag ble det lite tid til å pleie parforholdet.

– Når man er forelsket så er man jo nysgjerrig på hverandre. Alle kjenner vel igjen den følelsen hvor man kan sitte i flere timer og snakke. Men etter hvert faller man inn i hverdagstralten, sier Berta Lende Røed fra Bryne.

– Skrev ned spørsmål

Når de først satte av tid for å prate, kom hun ikke på hva det var hun egentlig ville spørre om.

– Da begynte jeg å skrive ned spørsmål som jeg kunne ønske han stilte meg, og som jeg ville stille han, og samlet disse i en konvolutt. Det var spørsmål om alt fra verdivalg til sex og økonomi. Denne konvolutten tok jeg frem en kveld og vi endte opp med å trekke vilkårlige spørsmålslapper. Det ble en magisk kveld! Vi ble sittende og snakke i mange timer. Vi fikk snakket om ting vi ikke hadde snakket om før, eller siden vi var nyforelsket! Det var både underholdende og meningsfylt!

Hun fikk flere vennepar til å teste ut det samme, og de gode tilbakemeldingene strømmet på. Røed bestemte seg for å ta med seg ideen til Innovasjon Norge, og i november i fjor kom Fuelbox, som hun beskriver som den «gode samtalen» på boks.

Faresignalene

Disse fire tingene viser at det kan være vanskeligheter i parforholdet, ifølge Andreas Løes Narum, psykolog og samlivsekspert:

1) Kritikk: Idet du kritiserer din partner mye, er det fare på ferde.

2) Forsvar: Kritikk utløser forsvar. Med en gang partneren kritiserer deg hører du ikke på kritikken, men bare forsvarer deg.

3) Forakt: I det øyeblikk man himler med øynene over noe partneren sier eller gjør, er det fare på ferde.

4) Steinansikt: Når du ikke føler at det du gjør hjelper og drar heller ned en «vegg», viser steinansiktet og vender deg vekk fra partneren. – Steinansikt er en type reaksjon særlig kvinner reagerer sterkt på. Det signaliserer at det er fare for at partneren er på vei bort, sier Narum.

Kommunikasjonsfellene 

Barnefella:

– Barn kan være mest forstyrrende for gode samtaler fordi de krever tid og krefter. Her kan de vennes til å vente litt, slik at får snakket ferdig med hverandre, sier samlivsterapeut Eva Tryti.

Tidsklemma:

Mange har en stressende hverdag hvor man skal rekke husarbeid og ha omsorg for barn i tillegg til jobb. De har det utrolig travelt, og det gjør jo gode samtaler og muligheten til det vanskelig, sier Tryti.

TV og sosiale medier:

– Vi har ikke lært oss å styre vårt forhold til skjermene ennå, men det er ekstremt viktig. Samtaler oss i mellom blir ødelagt. Det er en av grunnene til at vi oppfordrer par til å ha minst et felles måltid om dagen uten skjermer, sier Tryti.

Mobiltelefoner:

– Mange er tilgjengelig på mobilen til alle døgnets tider. Om telefonen ringer når man snakker fint sammen, og man velger å ta den, så ødelegger man jo den dype samtalen.

Slik får dere i gang samtalen

Begge må bestemme seg for å lytte med vennlige ører, man må ta partnerens ord i beste mening.

■ Unngå å henge deg opp i bagateller – selv om partneren sier noe du synes er usaklig.

■ Unngå bråstart når dere snakker sammen. Ikke kritiser partneren, sørg for å ha en myk inngang når dere skal snakke sammen.

■ Skal du ta opp noe vanskelig, noe du ønsker å endre, så begynn med egen emosjon/reaksjon. Si for eksempel «når du gjør det og det, så føler jeg slik og slik».

■ Sett av tid! Det er lettere å få til de gode samtalene hvis man jevnlig setter av tid til prat som ikke bare skal være praktisk.

■ Drøm litt høyt sammen.

Kilde: Andreas Løes Narum, psykolog og samlivsekspert og Eva Tryti, psykolog og samlivsterapeut.

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.