Derfor elsker vi kjæledyrene våre

For kjendisstylist Jan Thomas, programleder Ida Fladen og radioprofil Lise Askvik ble kjæledyrene redningen da livet ble vanskelig – mens katten til Tore Strømøy er en pyse.

– Katten er bossen i huset

Katten til Tore Strømøy (54), Bruce, er oppkalt etter Bruce Springsteen, som også går under kallenavnet «The Boss». Strømøy kan fortelle at navnevalget ikke er tilfeldig.

– Jeg skal love deg at det er han som er bossen i huset. Han er fem år, men han oppfører seg som om han var femti. Man skulle tro at han hadde en livserfaring som overgår alt. Hvis det ikke blir som han vil, så er det bare å glemme det. Han har full kontroll over egen karriere, sier han.

Strømøy forteller at «Brucer'n» hører til i familien og regnes som et fullverdig familiemedlem. I tillegg til katten har han tre voksne døtre.

Tar parti med ulldotten

– Jentene er veldig glade i han og tar alltid parti med ulldotten mot meg. Han preger heimen, ikke bare med pelsdotter og hår over alt, men også med sin allestedsnærværelse. Han har skjønt at hans plass på rangstigen er etter meg, men siden han vet han har jentenes fulle support, utfordrer han meg rett som det er.

Han beskriver Bruce som en sta, pysete, PR-kåt og «ikke helt perfekt rasekatt».

– Etter fem år har jeg oppdaget mange mangler, for eksempel ved oppførselen hans. Han er voldsomt sosial når han bestemmer seg for det, mens andre ganger holder han seg langt unna oss. Han har en dramatisk historie, og har brukt opp en del liv allerede.

– Tøff start

Katten, som er av rasen Birma, fikk en tøff start på livet, og overlevde mot alle odds. Oppdretteren hadde gitt opp den lille katten, men sta som han er klarte han å kjempe seg tilbake til livet. Som om ikke det var nok, var han døden nær igjen da han skulle kastreres.

– Veterinæren ga ham for mye bedøvelse. Da vi kjørte til dyrlegen, var vi sikker på at han var død, men de fikk gitt han en motgift, så han overlevde. Nå har han bare syv liv igjen.

– Har lange samtaler med Kennedy

Da Jan Thomas mistet sin nærmeste støttespiller, ble hunden Kennedy hans største trøst.

STOR TRØST: Jan Thomas og bokseren Kennedy. Foto: PRIVAT

Hunden er en bokser på ett og et halvt år.

Jan Thomas' mor Anny Østervold døde brått i fjor, bare 69 år gammel.

– Mamma hadde alltid hund og det har vært en stor del av livet hennes. Jeg fikk Kennedy et halvt år før mamma døde, og hennes hund, Robin, og Kennedy lekte sammen flere ganger. Den sommeren hun gikk bort var det som om Kennedy forsto hva jeg gikk gjennom og ga meg oppmerksomhet på en helt spesiell måte. Jeg tror hunder forstår mer enn vi tror. Kennedy er helt unik der, sier han, og legger til: – Jeg har ofte lange samtaler med ham.

Kjendisstylisten har lenge vært åpen om at han slitt med sosial angst. Også der blir Kennedy en støttespiller.

– Noen ganger blir jeg så drittlei av å snakke om meg selv. Det som er deilig med å ha hund er at fokuset ofte går vekk fra meg og over på ham. Jeg ville aldri i min villeste fantasi oppsøkt steder hvor det er mange folk, men med Kennedy er det faktisk blitt gøy.

I sommer er han i Roma med ektemannen Christopher Mørch Husby. Da drar Kennedy på sommercamp. – Der skal han være i fire uker, med et lite ukes opphold. Jeg snakker med ham hver dag og savner han fryktelig mye. Det beste med å ha hund er ubetinget kjærlighet, det verste er ansvaret. Friheten til å være spontan blir ganske begrenset.

– Min mann synes de er en pest og en plage

Kathrine Sørland overtalte ektemannen sin til å få to katter i stedet for én. Hun tror ikke han hadde sagt ja i dag.

TO GODE VENNER: Kathrine Sørland og katten Bølla. Foto: PRIVAT

Det er ni år siden den vakre modellen giftet seg med eiendomsmegler Andreas Holck. Samme året fikk de også kattene Bolla og Bølla, som er ni år og en blanding av skogkatt og huskatt.

– Egentlig skulle vi bare ha én. Men da jeg ble fortalt at søsteren kom til å bli avlivet måtte jeg bare ta henne også. Den gang var Andreas så forelsket at han sa ja til alt. Jeg tror ikke det hadde vært tilfelle nå, forteller en lattermild Sørland.

Ifølge henne har ektemannen forsøkt å gi bort kattene – flere ganger.

– Min mann synes de er en pest og en plage, og da jeg gikk gravid med Leon, forsøkte han å gi dem bort. Det fikk han ikke til. Jeg er helt avhengig av å ha katt. De er så utrolig vakre og jeg trenger en dose med kattekos hver dag.

Sommerferien tilbringer kattene på kennel.

– De har de det veldig fint, sier Sørland.

– Naturlig motivasjon til å komme seg ut

Hunden Bisniss har vært en god støttespiller for radioprofil og forfatter Lise Askvik etter at hun ble brystkreftoperert.

HJELPER LISE: Lise Askvik med hunden Bisniss. Foto: PRIVAT

Bisniss: En blanding av rasene Bichon frisé og Shih tzu– Det beste med å ha hund for min del, er at jeg får en naturlig motivasjon til å komme meg ut å gå lange turer og noen å gjøre det sammen med. Det bor jaggu mye hund i en seks kilos ulldott, sier hun.

Askvik, som før hadde en 70 kilos Boerboeler ved navn Bolette, forteller at det ikke bare er gleder knyttet til det å være hundeeier.

– Det verste med å ha hund er tanken på at kjæledyret flytter til Jesus før eieren. Det var forferdelig smertefullt da vi mistet Bolette. I tillegg får den frem min manglende evne til å sette grenser.

Bissniss er en blanding av Bichon frisé og Shih tzu, og omtales gjerne som broren til Lises sønn Leo. Det var også han som kom opp med det noe spesielle navnet.

– Leo er enebarn, og Bisniss er den eneste broren han kommer til å få. Jeg husker han spurte meg: «Mamma, er Bisniss et hundenavn?». Jeg tenkte at det navnet har jeg aldri hørt, så da tok vi det.

Radioprofilen, som er kjent som en av meggene i P4-programmet «Oss megger i mellom», forteller at det kan bli dyrt med kjæledyr, men at de har sluppet unna de store summene denne gangen.

– God og litt ubrukelig

Sanger og danser Alexandra Joner er eier av en Pomeranian med det originale navnet Cazh Isking.

LITEN, MEN TØFF: Alexandra Joner forteller at det er mye fart i hunden Cazh Isking, selv om han er liten av størrelse. Foto: PRIVAT

Den lille hunden pleier å være med på joggetur, men er ikke spesielt disiplinert.

– Han er veldig god, og litt ubrukelig. Jeg har bare tatt et grunnleggende dressurkurs, så han er ikke hundre prosent lydig, men han er veldig kjærlig, sier hun.

Hun forteller at det er overraskende mye krefter i en så liten hund.

– Han blir aldri sliten, uansett hvor hardt jeg prøver å slite han ut. Det er mye fart i den lille «voffsen».

På listen over sommerens gjøremål, står det blant annet at Cazh Isking skal lære seg å bade.

– Skjemmer henne bort

Toppblogger Annette Haga behandler hunden sin som en diva og kjøper spesialdesignet hundesnop hver uke.

BORTSKJEMT: Toppblogger og nettbutikkeier Annette Haga innrømmer at hunden Wilma stort sett får viljen sin. Foto: PRIVAT

– Hun har masse energi og veldig mye personlighet. Hun er en morsom og en snill hund, men vi skjemmer henne nok bort litt for mye.

Oslojenta innrømmer at hun og samboeren har vanskeligheter med å si nei:

– Wilma er det beste selskapet. Hun gir så mye kjærlighet og vi er så utrolig glad i henne.

–Hun blir behandlet som en diva og får masse kos og godteri hele tiden. Hver uke får hun til og med en egen hundepakke i posten, sier Haga og ler.

– Hvor mye koster Wilma dere?

– Det koster å kjøpe godbiter og leker, samt ta henne med til veterinær. Jeg vet ikke helt hva jeg bruker i måneden, men kanskje 500 til 1000 kroner, sier Haga.

– Blir som en venninne

Da Ida Fladen ble dumpet av kjæresten, fikk hun seg katt i stedet.

YOLN – YOU ONLY LIVE NINE: Katten Yolo har blitt en viktig del av livet til programleder Ida Falden, og hun forteller at hun savner katten når hun er ute og reiser. Foto: PRIVAT

– Først ville jeg egentlig ha hund, for jeg har aldri vært særlig glad i katter. Men så er jeg er for lite hjemme til å ha hund. Da noen foreslo katt, sa jeg først nei og tenkte at de var kjipe, sære og kjedelige. Men så ble jeg jo helt desperat.

Etter innspillingen av «Prosjekt perfekt» ble det slutt med kjæresten gjennom fire år. Da var det deilig å få noe å komme hjem til:

– Jeg var deprimert og trengte et kjæledyr. Det er så deilig å ha noen der som du kan snakke med og kose med. Yolo blir på en måte litt som en venninne som du kan snakke med om alt som skjer i livet ditt, sier Fladen, og forteller at hun ofte får dårlig samvittighet av at Yolo er mye alene.

– Jeg synes det er ille at livet hennes foregår på 50 kvadratmeter, at jeg har lange arbeidsdager og at jeg ikke alltid kommer hjem rett etter jobb. Hun klarer seg alene, men jeg merker det på henne når jeg har vært for lenge borte.

– Litt uvant for Stian

Da programleder Stian Blipp ble sammen med Jamina Iversen, fikk han også hunden Rulle med på kjøpet.

BESTEVENNER: Jamina Iversen forteller at kjæresten Stian Blipp kommer godt overens med lille Rulle. Foto: PRIVAT

– Jeg har hatt dyr hele livet, og elsker det. Stian er ikke like vant til det som meg, så det er nok litt uvant for han. Men det kommer seg, sier hun.

Iversen har vært sammen med den populære TV-profilen siden desember i fjor og er overrasket over hvor godt forhold kjæresten har fått til hennes ni år gamle hund, en pomeranian.

– Når jeg har kommet hjem etter en bytur, eller har vært med venner på kvelden, finner jeg som regel begge to sovende i senga. Rulle er egentlig bannlyst fra å sove i sengen, men Stian klarer nok ikke motstå «Rullesjarmen». Rulle og Stian begynner å bli bestevenner.

Hun og Stian ferierer for tiden i Jamaica. Da må Rulle blir hjemme.

– Ser vel mer ut som kenguruer enn kaniner

Den tidligere Grand Prix-generalen Per Sundnes er stolt eier av to kaniner, Thomas og Prikken.

KJEMPEKANIN: Per Sundnes har to kaniner, som han tilbringer sommeren med på hytten. Her poserer han sammen med kaninen Thomas, som veier seks kilo. Foto: PRIVAT

Kaninene er av rasen tysk kjempeschecke, som er den den nest største kaninen i gruppen kjemperase, og veier fra seks kilo.

– De går løst i hagen på hytta i Øyer, i Gudbrandsdalen. Det er ingen rovdyr som tør å gå bort til dem, og de ligger gjerne og passer på i oppkjørselen, sier han, og legger til at de også pleier å jage sauene som passerer hytta. – De ser vel mer ut som kenguruer enn kaniner.

Sundnes fikk sin første kanin som elleveåring, og har siden hatt til sammen fem stykker.

– Jeg har dem på fôr på en gård om vinteren og ute på hytta om sommeren. De er akkurat passe tamme og veldig enkle dyr som spiser, sover og bæsjer. Det er ikke like mye ansvar som med katt og hund, og den har litt kortere holdbarhetstid.

Selskapet er det imidlertid ikke noe å utsette på, ifølge programlederen.

– Når de går fritt så henger de gjerne rundt oss og holder noen show. De er hyggelige med barn og biter ikke, men barna må skjerpe seg litt når de er rundt dem, for det er ikke en kosekatt heller, presiserer han.

Han forteller at han et år ga bort kaninen sin i bursdagsgave til sønnen til Marte Stokstad, som hadde en kanin av samme rase, fordi han tenkte at de kunne bli venner.

– Men det viste seg at kaninen til Marte ikke var en hankanin, slik vi trodde, så plutselig ble vi besteforeldre. Kaninene har blitt spredt litt ut, mammaen til Didrik Solli Tangen har fått en, og noen ble loddet ut på P3-morgen, forteller han.

NÅ: 3 md. VG+ kun 99,-

Abonnementene autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.