Hvem drepte min Monika?

Hvor sannsynlig er det at en flink og grei skolepike på 8 år plutselig en dag knuser hull i inngangsdøren, kaster krydder rundt i leiligheten, får mobiltelefonen sin og mors verdisaker til å forsvinne – og så påfører seg selv dødelig skade? Mamma Kristina mener at en barnedrapsmann går løs.

BØMLO (VG) Fiskeriarbeider Kristina Sviglinskaja står opp klokken 06.30, hiver kjapt i seg litt frokost, går inn og ser at datteren Monika sover fint. Datteren var forkjølet kvelden før. Kjenner henne på pannen, nei, hun har ikke feber. Så går moren.

Hun ser aldri mer datteren i live.

Dette er mandag 14. november 2011. Jobben på fiskemottaket starter klokken 07.00. I arbeidspausen, ved 09-tiden, ser hun på mobiltelefonen, som alltid ligger på spiserommet: Flere oppkall fra Monikas telefon. Hun ringer tilbake, uten å få svar. Hun er litt urolig, men tenker at det er litt dårlig dekning, vet at mobilen legges i vinduet i stuen fordi dekningen er bedre der. Hun forsøker senere også, men mobilen til datteren er fortsatt uten svar.

Stille

Hun kjører rett hjem etter arbeid, og reagerer på den knuste ruten i inngangsdøren, en dobbel og solid rute. Det ligger glasskår både utenfor og innenfor døren. Hun åpner og roper «Monika!, Monika, hvor er du? Monika!»

– Men det er bare helt stille. Og en sterk lukt av krydder. Og alle dørene er lukket igjen, vi hadde alltid alle dørene åpne mellom rommene, forteller Kristina.

Så finner hun Monika. Hun er livløs. Moren sjekker pulsen hennes, fastslår at hun er død.

Monika flyttet til Norge fra Litauen da hun var seks år gammel. Den alltid smilende ungjenta elsket alle dukkene sine. Da hun så på yndlingsbarnefilmene sine koset hun seg aller mest. Den ansvarsfulle åtteåringen sa aldri nei da hun ble bedt om å hjelpe til. Hun fikk så lett venninner og var lynkjapp med å lære seg norsk. Hun sov alltid bare en meter fra mamma i dobbeltsengen.

Den nå 32 år gamle kvinnen strever med å holde fortellingen gående, men forklarer videre fra den grufulle dagen:

Hun la datteren på gulvet og fant et pledd fra soverommet og la over henne – hun ville holde henne varm.

Alt ble borte

Så grep hun sin mobil og ringte en venninne. Ikke svar. Husverten var bortreist, men fikk sin bror til å komme til unnsetning. Etter hvert kom flere venner til stedet, og det var en venninne som varslet politi og ambulanse. Flere personer var samlet rundt det døde barnet inne i leiligheten da politi og ambulanse ankom etter 20–30 minutter. Alle måtte da fjerne seg.

– Jeg ville ikke gå fra henne. Men jeg måtte.

Kristina ble med hjem til en venninne, men ble dårlig etter noen timer:

– Hjertet hamret og hamret, jeg trodde jeg skulle dø. De tok meg til legevakten.

Senere måtte hun i nye politiavhør.

– Jeg forsto ikke hvorfor jeg skulle forklare meg igjen og igjen ut over natten hos politiet. Jeg håpet at dette var en skrekkfilm, bare. Og den følelsen har jeg ennå, nå snart tre år etter. Monika var hele livet mitt. Alt ble borte. Jeg var som død. Men jeg føler at jeg må være sterk, jeg føler at hun ser meg, og hun vil jeg skal være sterk, sier Kristina.

Hun har jobbet i Norge siden 2007 som fiskeriarbeider. I 2009 tok hun også sin datter Monika med til Norge, da var jenta seks år gammel.

Henla dødsfallet

Den skjebnesvangre mandagen i november var jenta syk, og ble hjemme. Det skulle vise seg å bli fatalt.

I august – ti måneder senere – henla politiet i Hordaland dødsfallet. Konklusjonen var at Monika var alene da hun døde, at det ikke skjedde noe straffbart.

TROR DRAPSMANN GÅR FRI: Mamma Kristina Sviglinskaja kjemper for å få datteren renvasket for å ha påført seg selv dødelig skade – og vil hindre at en barnemorder går fri.

– Jeg vet at Monika ikke gjorde dette. Hun var ikke slik. Hun lekte ikke der. Hun var ikke så teknisk at hun hadde klart dette, sier mamma Kristina.

Sammen med bistandsadvokat Stig Nilsen har hun engasjert den tidligere toppetterforskeren i Kripos, Asbjørn Hansen, til å gå gjennom saken. Hansens rapport konkluderer med at saken aldri skulle vært henlagt og det er mange ubesvarte spørsmål. Hansen mener det er helt uforklarlig at politiet ikke har fulgt opp sentrale spor i saken.

Før sommeren ble etterforskningen gjenopptatt med nye etterforskere og to fra Kripos.

Ønsker svar

Vesle Monika er begravet hjemme i Litauen, på et lite sted utenfor Litauens største by Kaunas. Kristina har flyttet fra god norsk lønn på Sotra. Belastningen ble for stor etter datterens død. Nå arbeider hun som sesongarbeider på litauiske vilkår på Bømlo. I september reiser hun hjem – til arbeidsledighet, alene – til sin mor.

KJEMPER: Kristina Sviglinskaja jobber for at etterforskningen skal tas opp igjen. Foto: Hallgeir Vågenes

Hun mener at de ubesvarte spørsmålene i etterforskningen taler for seg, men det er også noe mer: Hun kjente sin datter. Hun vet at hun aldri ville oppført seg slik hun må ha gjort i politiets versjon.

Så nå ønsker hun et svar – hvem drepte hennes datter:

– Jeg har alltid visst at dette ikke var en ulykke, at det var et drap, hevder Kristina Sviglinskaja.

Uforklarlige omstendigheter

Av hensyn til etterforskningen har VG inntil videre valgt å utelate noen detaljer i denne listen:

■ Den knuste ruten i kjellerdøren. Solid, dobbel rute. Politiet mente den hullet ikke var stort nok til at noen kunne ta hånden inn og åpne døren innenfra, men en rekonstruksjon viste at det var mulig.

■ Den forsvunne mobiltelefonen. Hvorfor er den ikke å finne noe sted?

■ Dødsårsaken er klar, men utelukker ikke at skaden kan ha vært påført av andre, og deretter arrangert som selvpåført.

■ Flere små glass med matvarekrydder tømt utover kjøkkenet og stuen. Ikke forenlig med Monikas ryddige væremåte. Kan være en ugjerningsmanns forsøk på å ødelegge mulige spor.

■ Alle dører lukket. Helt uvanlig for Kristina og Monika å lukke dørene.

■ Flere lett omsettelige verdigjenstander forsvunnet. Først oppdaget fire måneder senere da mamma Kristina fikk adgang til leiligheten

■ To vitner har sett fremmed mann med spesielle kjennetegn på hovedveien i det aktuelle tidsrom. Politiet mener at observasjonene er gjort langt unna og ikke relevant for hendelsen. Mamma Kristina og hennes advokat mener denne observasjonen er gjort svært nær, og er svært aktuell.

Derfor henla politet saken

Politiet konkluderte med at det ikke var begått kriminalitet i forbindelse med åtteåringens død. VG kjenner til vurderingene som førte til at politiet henla saken:

■ Det er ingen funn av DNA eller andre spor som indikerer at noen har vært til stede og drept Monika.

■ Hullet i gatedøren var så lite at en voksen person ville ha problemer med å få inn hånd og arm, enten kunne klær bli revet opp, eller det ville være stor risiko for å skjære seg. Det ville være betydelig enklere bare å brekke hullet litt større.

■ En person med tilknytning til de som bodde der, ble sjekket ut. Vedkommende var fanget opp av et overvåkningskamera et annet sted i tidsrommet dødsfallet skal ha skjedd.

■ Barn kan eksperimentere eller leke på en farlig måte uten at det er hensikten å gjøre noe farlig. Dette kan noen ganger medføre bevisstløshet og få tragisk utfall om det ikke er andre til stede.

■ Politiinspektør Sidsel Isachsen ved Hordaland politidistrikt ledet den opprinnelige etterforskningen, og hun leder nå den gjenopptatte etterforskningen:

– Dette er det vanlige, at samme politijurist leder den videre etterforskningen. Når vi i utgangspunktet besluttet å etterforske denne saken, var det fordi vi ville se om det hadde skjedd noe kriminelt. Vi konkluderte med at det hadde ikke skjedd. Når vi har fått innvendinger mot dette, iverksettes ny etterforskning. Vi går nå gjennom saken i sin helhet, og ser på alle mulige aspekter og løsninger, om det er noe vi kan ha oversett. Vi regner med å være klare til å komme med en konklusjon i løpet av september, sier Isachsen.

PS! Advokat Stig Nilsen har også anmeldt Hordaland politidistrikt til Spesialenheten for politisaker, for å ha begått straffbar grov uforstand i etterforskningen av Monika-dødsfallet. Ett av ankepunktene er at mor skal ha fått villedende informasjon fra politiet – noe de mener å kunne dokumentere.

Denne reportasjen ble publisert i VG+ 23. august.

Forrige sak: Frisk lege pågrepet av væpnet politi

Neste sak: Slik lages den nye supermaten