Ekte advent

Er du mett på jula før den har kommet ordentlig i gang? Ta adventstiden tilbake.

– Å, nå kjenner jeg at jeg gleder meg til å glede barna.

Se video

Sølje Bergman (39) legger en siste hånd på englestigen. Den hjemmelagde adventspynten er skuespillerens motsvar til den tradisjonelle pakkekalenderen, som preger mange hjem i desember. Trebarnsmoren ønsker at døtrenes førjulstid skal strippes for materialistiske forventninger, og i stedet handle om magiske opplevelser.

Englestigen med 24 trinn er laget av fyrstikker og gulltråd. Rester av Søljes brudeslør i silke forestiller himmelen over jorden. Hver dag, fra 1. desember og frem til jul, flytter en liten engel seg ett steg nærmere jorden og barnet i krybben. Hver dag fylles også adventsbordet under stigen med en ny, enkel gjenstand; en gullstjerne, en liten nisse eller stein. Og Sølje forteller et selvkomponert eventyr i 24 deler, for døtrene.

LYS I MØRKE: -For meg handler adventskransen om det å bringe lys inn i mørketiden og samles rundt lyskilden. Vi gjør det til noe fint, sier Sølje. Foto: PATRICK DA SILVA SÆTHER.

– De kommer løpende inn i stuen hver morgen for å se hva som har kommet på bordet over natten. De elsker å høre fortsettelsen på eventyret. Det ligger mye spenning i ikke å vite hvordan det ender før på julaften, forteller hun.

– Julen er jo noe man skal se frem til, glede seg til. Den biten blir mer og mer eliminert fra samfunnet. Vi starter jula 1. november, gavene kommer allerede 1. desember i form av pakkekalender. Alt dette er med på å ta bort noe av magien og den enorme fantasien som ligger i barnas sjel, mener hun.

De faste, rolige minuttene med undring og forventning rundt adventsbordet, er hellige for Sølje.

– Jeg sier ikke at vår adventstid er helt fri for kjas og mas, men hvis vi klarer å ha en slik stund med ro og tid til ettertanke hver dag, tror jeg det kan bety mye.

Enkel glede

Mister vi julegleden i jungelen av alt som skal nytes og rekkes og kjøpes før høytiden ringes inn?

Det kan lett skje, tror Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet.

– Alt det som egentlig er verdifulle, hyggelige ting hver for seg, opplever mange at til sammen blir for mye.

Hun minner om at adventsfasen opprinnelig var en vente – og forberedelsestid, preget av faste og bot, med mindre mat, færre festligheter og mer bønn enn ellers i året.

– Det skjer noe når man sier nei til noe. Da gir man plass til noe annet. Det kan være med på bygge opp en forventning om det som skal komme, samt dreie oppmerksomheten innover, tror Byfuglien.

Hun presiserer at det ikke handler om å takke nei til alle gledene som førjulstiden bringer med seg.

ANERLEDES KALENDER: Englestigen med 24 trinn har Sølje laget selv av fyrstikker, gulltråd og sitt eget brudeslør i silke. Foto: PATRICK DA SILVA SÆTHER.

– Men ved å velge bort noe, ser man noe annet bedre.

Det var en slik lengsel som i fjor fikk Gunhild Sannes Larsen (26) til å gå inn i en adventsfaste. I år skal hun gjøre det igjen. Fra første søndag i advent velger hun noen ting hun faster fra, hun søker stillheten og julens budskap.

– Jeg hadde en lengsel etter å forstå hva det innebærer for mitt liv i dag, at Jesus ble født i en stall for over to tusen år siden, forteller Gunhild.

Sammen med en gruppe kristne i nettverket Substans, skal hun ukentlig samles for å hente støtte, meditere, dele opplevelser og utfordringer. Målet er å ta ventetiden tilbake. Arrangementet har en egen Facebook-gruppe.

Ved å ofre noe i førjulstiden og ikke tilfredsstille alle umiddelbare lyster, opplever Gunhild at hun kommer i dypere kontakt med sine indre behov.

– Enkelhet er et viktig stikkord for meg. Jo mindre jeg gjør, jo mer kan jeg være til stede i det jeg gjør. Jeg kan være med venner, men kanskje er jeg ikke der med hele meg. I fastetiden får jeg tid til å kjenne etter på hva som splitter meg i hverdagen, hva som tar bort oppmerksomheten min.

Gunhild forakter ikke livets goder, men faster for å gjenopprette sitt fokus og komme nærmere Gud. Ved å avstå fra noe godt, smaker det gode som venter enda bedre.

I den kristne tradisjon skulle man faste fra alkohol, kjøtt og melkeprodukter.

Gunhild presiserer at hver må finne sin adventsoppskrift, finne ut hvor skoen trykker i sitt liv.

Noen velger kanskje å faste fra internett eller tv. Eller å ta oppgjør med egen baksnakking.

– Å faste innebærer å øve opp en selvbeherskelse, forteller Gunhild.

Unngår julemaskineriet

SKAPER FORVENTNING: I løpet av desember fylles adventsbordet opp med en ny enkel gjenstand, hver dag. Og Sølje forteller et selvkomponert eventyr i 24 deler for døtrene. Foto: PATRICK DA SILVA SÆTHER.

– Jeg er egentlig litt sur på mannen min i dag, for han har kjøpt pepperkaker allerede og gitt dem til barna. Han foregriper begivenhetene, og det er veldig dårlig gjort.

Sølje ler.

– Jeg må svelge noen kameler. Jeg kan ikke tvinge gjennom all min galskap.

Selv avstår hun fra all julemat, frem til julen faktisk ringes inn.

– Noe annet er juks for meg. Mannen min foreslo at vi skulle ha pinnekjøtt en dag neste uke. Da slo jeg meg helt vrang, men endte opp med å smake litt likevel. Jeg elsker kålrabistappe.

Den neste tiden skal hun jobbe hardt for ikke å havne i det hun kaller for julemaskineriet.

– Det handler jo ikke bare om overfloden, men også om nabokjerringa. Alle de andre gjør det, da må jeg også gjøre det. Vi pusher hverandre til en yttergrense. Det gir ikke lykke, bare stress, tror hun.

I fjor opplevde Gunhild å gå inn i julen med en ny forventning. Gleden over og forståelsen av julens budskap var en annen. Selv julematen smakte bedre. Hun håper og tror at det samme vil skje i år.

– Det kan føles tungt og det er ikke gitt at man kjenner ro underveis. Vil man ha fred må man forberede seg på krig, heter det jo. I fjor kom roen med høytiden. Det var en helt ny følelse. 

VIKTIG TID: De faste, rolige minuttene med undring og forventning rundt adventsbordet, er hellige for Sølje. Foto: PATRICK DA SILVA SÆTHER.

Ta førjulstiden tilbake

Slik gjør du:

Lag en adventsplan

Ta styring over hva du må gjøre og hva du vil gjøre før jul. Du kommer langt med planlegging og prioritering. Legg lista slik at du både kan gjøre forberedelser til jul og samtidig ha tid til å glede deg.

Spør deg selv: Hvordan vil jeg ha det i adventstiden? Hvordan hadde jeg det i fjor? Hva kan jeg kan gjøre annerledes i år? Trenger vi å være med på like mye? Kan vi senke kravene litt?

Bruk gjerne adventssøndagene til å lage et stopp i hverdagen. Gjør det til en høytidsstund i hjemmet med lys i adventsstaken, en god fortelling og julemusikk.

Gi noe – og av deg selv

De fleste voksne har det de trenger, så hvorfor ikke gi bort en opplevelse eller en solidaritetsgave, i stedet for en ting? En invitasjon til en middag eller en hyttetur i januar, blir garantert satt pris på. I tillegg sparer du verdifull energi og tid. Mange gruer seg også til denne julen, fordi de har mistet en de var glad i. Andre opplever at livet er særlig tungt når andre har gode forventninger. Å gi tid og oppmerksomhet til en du vet strever i adventsukene, gir dobbel glede.

Bygg opp forventningen – lev mer nøkternt.

Noe av fastens hemmelighet er at den gir rom til andre ting enn mat og drikke. Kutt ned på noe av det du vanligvis tar til deg rikelig av. Ved å bli mindre oppmerksomme på hva vi til enhver tid skal spise eller se på tv, blir det mer plass til ettertanke og til å bygge opp forventning mot det som skal komme.

Kilde: Helga Haugland, Byfuglien

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.