Oschlo-losen

Skal Raymond Johansen bli den som helbreder Arbeiderpartiets verste gnagsår?

Mange arbeiderpartipolitikere elsker Oslo. Ikke på grunn av boligene - de fleste av dem bor langt fetere der de egentlig kommer fra. Ikke på grunn av de gode restaurantene - mange av dem spiser gratinert blomkål i stortingsrestauranten eller overpriset burger på Thank God It's Friday på Karl Johan.

De elsker ikke Kikutstua eller Skullerudsetra eller det klare saltvannet utenfor Halden Brygge på Snarøya. Ikke trehusene på Rodeløkka, eller den myke mellomkrigsgeometrien på Torshov.

De elsker ikke de svære bytrærne på St. Hanshaugen og deres sarte løv på våren. Eller de samme bladene om høsten, når de dør i farger som er så sterke at selv ikke en gestaltterapeut med egen amatørteatergruppe ville turt å veve en poncho i dem.

Det er ikke det dette de elsker med Oslo. Ikke gatene, ikke skogen, ikke fjorden. De elsker ikke byen. De elsker hovedstaden. De elsker Oslo fordi den politiske makten er konsentrert her.

Enhver ledelse i Ap vil bli målt på to ting. Hvor raskt den klarer å erobre makten, og hvor lenge den klarer å beholde den. Jens Stoltenberg var partileder i 12 år, og statsminister i åtte av dem. Gro Harlem Brundtland var partileder i 11 år, og statsminister i ni av dem.

I Ap får du ikke stort for innsats, det handler om å vinne. Om å erobre makten og utøve den i hovedstadens nasjonale, politiske boble. Er du Ap-politiker og flytter til Oslo, så er det derfor du gjør det.

Men for Ap er Oslo noe mer enn det stedet der de politiske maktambisjonene finner næring. Oslo er også et verkende, politisk sår. En sort flekk på partisjelen.

Det er 28 år siden 1986. I 19 av dem har Ap hatt regjeringsmakt og styrt Norge fra Oslo. Det er også 28 år siden Oslo by innførte ordningen med byråd og byparlamentarisme. I bare fem av dem har Ap styrt byen. Sist gang Ap styrte Oslo var i 1997.

Oslo Ap har i flere år vært et lokalparti uten evne til å vinne valg. Det har gitt det en spesiell status. I Arbeiderpartiet er Oslo han ugifte onkelen man alltid må invitere, og som man alltid angrer på å ha invitert etterpå.

Tre av de fire siste partilederne i Ap kommer fra Oslo, men ingen ser ut til å ha følt seg særlig hjemme i sitt eget lokalparti. Før valget i 2009 var det sterke krefter i Oslo Ap som ønsket å vrake Jonas Gahr Støre fra en sikker tredjeplass på stortingslisten.

Det er ikke bare i Oslo Ap sliter. Høyre og de borgerlige styrer de fleste større byene i Norge, bortsett fra Trondheim og Fredrikstad. Men det er noe spesielt med Oslo. Det var i den byen den moderne massebevegelsen oppsto.

I heisene på Aps partihovedkvarter på Youngstorget er det store folierte bilder som viser tusenvis av mennesker samlet bak faner og flagg foran talerstolen på det samme torget. At Høyre har knust Ap i kommunevalg etter kommunevalg, gjør vondt i partisjelen.

Om et knapt år skal det avgjøres igjen. Nå er det Raymond Johansen som skal prøve å vinne byen tilbake for Ap. Klarer han det, vil han bli partihelt. Mislykkes han, så er hans politiske karriere en parentes. Da vil han bli husket som partisekretæren som tapte et valg i 2013, og så dro videre og tapte et nytt i Oslo i 2015. Ap samler ikke på valgtapere.

Men vinner han, så blir han historisk. I hvert fall i Oslo. Raymond Johansen mot Fabian Stang blir en av neste års store politiske dueller. Den ene fra sitt partis sentrale ledelse, den andre fra det som under Erna Solberg er blitt utkanten av Høyre.

Raymond Johansen, som liker å minne folk på at han egentlig er rørlegger, selv om han etter mange år i UD og politikken har brukt langt mer tid på laptopen enn med stakefjøra.

Og Fabian Stang, som liker å minne folk på at han er Fabian Stang. Et rått politisk talent med et helt eget grep om Oslo.

Den valgkampen bør bli bra. Og selv om Høyre har hatt makten i Oslo rådhus siden før internett på mobilen het WAP, så er det faktisk Raymond Johansen som har mest å tape. Mye står på spill.

LES OGSÅ: Raymond Johansen blir byrådslederkandidat i Oslo

Forrige sak: Mia (27) trente seg ut av depresjon

Neste sak: Alpin-kometen Henrik (20): Drevet frem av pappa