Elektriker Eigel (52) har tjent 40 mill. på aksjer på ett år

Møt elektrikeren, sykepleieren, fiskeren og verktøy-selgeren som til sammen har tjent nær 54 millioner kroner på børsen.

De fire har til felles at de ser på aksjehandelen som bigeskjeft.

Skipselektriker Eigel Ingvar Thom (52) fra Åsgårdstrand tjente titalls millioner på shippingaksjer, sykepleier  Per-Kristian Langøy (41) har startet sitt eget investeringsselskap, og både verktøyselger Per Einar Ugelstad (52) og fisker Jens-Einar  B. Johnsen banker de profesjonelle investorene.

De er amatører, men lykkes likevel på børsen.

Skipselektrikeren som tjente 40 mill. på ett år

Skipselektriker Eigel Ingvar Thom (52) fra Åsgårdstrand satset alt på American Shipping Company (AMC). I løpet av 2013 steg aksjen over 2000 prosent.

Det var i 2010 Eigel Ingvar Thom begynte å handle aksjer i tankskipselskapet AMC, til om lag fem kroner stykket. Han hadde klokkertro på at kursen ville stige kraftig. Det gjorde den ikke med det første.

Rett før jul i 2011 solgte et stort amerikansk fond seg helt ut, fordi et fall i dollarkursen hadde gjort aksjen til en såkalt penny stock. Da falt aksjen til én krone. Thom snudde ikke av den grunn.

– Da gikk jeg inn med alt, og endte opp med 1,1 millioner aksjer. Snittprisen var 2,30 kroner, sier skipselektrikeren.

Deretter satt han stille i båten i over et år. I 2013 kom oppturen: Aksjen klatret mer enn 2000 prosent.

52-åringen jobber vanligvis med det elektriske styresystemet på båter; både på enorme tankskip og mindre fartøy. Han gjør oppdrag verden rundt, blant annet i Kina, Singapore, Dubai, USA, Tyrkia og Spania.

Samme år som han gjorde sin første skipsjobb i utlandet, i Japan i 1985, trådte han sine barnesko på børsen. Han tjente bra som skipselektriker, og satte derfor av 100 000 kroner til å handle aksjer for.

ELEKTRIKER PÅ BØRS: Eigel Ingvar Thom, småaksjonær og båtelektriker.

Pengene har vokst sakte, men sikkert. I starten av 2013 hadde han omtrent 3,5 millioner kroner stående i enkeltaksjer. I dag har han over 50 millioner kroner.

Han er inne i få aksjer, utelukkende i selskaper han mener å kjenne godt. I hovedsak har han valgt aksjer tilknyttet shippingbransjen.

American Shipping Company eier og leier ut oljetankskip. Thom så flere forhold som pekte mot økte inntekter for AMC da han gikk «all in» ved årsskiftet 2011/2012.

– For det første den «frackingen» som de gjør nå, med skiferolje. Tidligere hadde de pumper som fikk opp bare 20 prosent. Det er altså mye mer olje igjen der. I 2013 passerte USA 50 prosent egenproduksjon, og i 2022 skal de være selvforsynte. De trenger tankskip for å frakte oljen, sier han.

Samtidig som behovet for fraktskip økte, ble det færre av dem på markedet. Grunnen var ny lovgivning som forbød gamle enkeltskrogskip.

– Egentlig skulle de fases ut i 2011, men det ble utsatt til 2013, sier han.

Et tredje forhold var den særamerikanske «Jones Act»: Skal man frakte last fra havn til havn i USA, må man ha amerikanskbygd og -eid båt, med amerikansk mannskap og flagg. Det er bare to verft i landet som kan bygge slike båter. Prosessen med å skaffe nye tankskip er dermed treg.

Det påvirker prisene tankselskapene kan ta.

– Det er ratene på disse båtene som er «casen» her. Nå ligger de på omtrent 70 000 dollar i døgnet. American Shipping leier ut båtene til Overseas Shipholding Group (OSG), og de to har samlede utgifter på omtrent 48 000 dollar. Alt over det deler de 50–50. Det gir ASC 11 000 dollar per båt per døgn – i ren profitt, sier han.

I dag vaker kursen rundt 40 kroner. Men Thom har ingen planer om å selge seg ned med det første. Han tror kursen vil dobles igjen.

Kursen har falt fra en topp på 53 kroner tidligere i år. Det er mange millioner det er snakk om; eier du ikke nerver?

– Jeg er ganske sikker på at den skal videre opp. Dette er ikke noen databoble. Verdien av båtene bestemmes av ratene. Når ratene faller, får du båtene kastet etter deg. Det koster også penger å legge båten i opplag. Slik er shipping, sier han.

HANDLER PÅ FRITIDEN: Eigel Ingvar Thom (52) er skipselektriker og småaksjonær. Han handler ofte aksjer på PCen hjemme i Åsgårstrand.

– Jeg prøver å finne de som har fått veldig mye juling, unødig mye juling. Jeg forsøker å finne ut om markedet har falt, eller om de har fått juling av andre grunner. Jeg snakker med folk og leser meg grundig opp på aksjen først. Det kan gå lang tid før jeg bestemmer meg, sier han.

Han kjøpte nylig 300 000 aksjer i Hurtigruten, da aksjen var nede i 3,90 kroner. Samme dag som Dine Penger møtte ham, kom nyheten om at et stort engelsk oppkjøpsfond ville kjøpe seg inn. Ved utgangen av oktober var kursen på nesten 7 kroner.

Han følger med hver dag, men er ikke noen «dagtrader» – han sitter som regel i aksjen i flere år.

– Spørsmålet er om det er liv laga, om jeg tror de kommer til å tjene penger på lengre sikt. Man greier ikke fange opp alle, og mange går under radaren. Det å se hvem som overlever, er vanskelig.

Det har heller ikke vært bare oppturer.

– Det er mange aksjer som jeg har gått ut av igjen, som det ikke har vært noe fart i, sier han.

Fakta: Eigel Ingvar Thom (52):

Gevinst: Thom startet med å investere 100 000 kroner i aksjer i 1985. Han har spedd på noe underveis, men i hovedsak er det disse pengene som har gått til aksjer. I starten av 2013 hadde han 3,5 millioner i aksjer. Per i dag har han nærmere 50 millioner kroner.

I hovedsak skyldes dette kjempehoppet én enkeltaksje, nemlig American Shipping Company. Han har imidlertid ikke tatt ut gevinsten ennå; Thom tror aksjen skal videre oppover.

Fem favoritter: Golar LNG, American Shipping, Goodtech, Hurtigruten, DNB

Sykepleieren med eget investeringsselskap

Per-Kristian Langøy (41) begynte å interessere seg for aksjemarkedet da pilene pekte nedover i 2008. Det har han ikke angret på.

SYKEPLEIER: Per Kristian Langøy (41) jobber som sykepleier på St. Olavs Hospital i Trondheim.

I begynnelsen av november i år stiftet han sitt eget investeringsselskap. Det er ikke lenge siden han begynte å interessere seg for aksjer.

– Jeg begynte mot slutten av 2008. Da kjøpte jeg en liten post i REC, kanskje for 20 000 kroner. Jeg har egentlig alltid vært litt interessert, men satte meg aldri skikkelig inn i hva aksjehandel gikk ut på, før da, sier Langøy.

Han har tatt del i oppturen i aksjemarkedet siden den gang – og vel så det.

Den økonomiske krisen fremsto også som en mulighet. Men sykepleieren startet forsiktig, for han innså at eget kunnskapsgrunnlag var tynt.

– Jeg visste aldri når bunnen faktisk var nådd, så det var i slutten av 2008 og begynnelsen av 2009 at jeg kjøpte og solgte mest. Siden har det blitt mindre kjøp og salg, og mer langsiktige investeringer, sier han.

To av de første selskapene han investerte i, var Telenor og Seadrill.

– Jeg baserte meg mye på anbefalinger, og på det jeg kunne lese på nettsider som E24, Hegnar, og Stocklink. Ut ifra det jeg kunne lese, var det interessante selskaper å investere i, sier han.

I fjor sommer solgte han seg imidlertid ut av Seadrill, Subsea 7, PGS og flere andre oljeserviceselskaper. Grunnen var blant annet at flere analytikere spådde tøffere tider for oljeselskapene på norsk sokkel.

SYKEPLEIER PÅ BØRS: Per Kristian Langøy, sykepleier og småaksjonær.

– I tillegg var det lenge siden det hadde vært en korreksjon i markedet, sier han.

Men han innrømmer at han var litt heldig med timingen. På det tidspunktet solgte han ut en del, fordi han planla å opprette et eget investeringsselskap.

Ifølge Langøy er det to grunner til at han nå har opprettet et slikt selskap.

– For det første får jeg tydelig skilt ut hva jeg skal bruke til å investere i fremtiden. For det andre er det skattefordeler ved å gjøre det slik. Om det går bra, kan jeg reinvestere overskuddet i selskapet uten å skatte av det, sier han.

Det har ikke bare vært oppturer så langt.

– Etter hvert ble jeg litt mer nysgjerrig på risikoaksjer, men det har ikke vært noen stor suksess. REC var et sorgens kapittel. Jeg holdt aksjene altfor lenge i håp om at ting skulle bedre seg, og jeg falt også for fristelsen å kjøpe flere aksjer når jeg trodde de hadde nådd bunnen, sier han.

– Det er det vanskeligste. Men jeg har blitt flinkere til å akseptere tap, sier han.

Langøy ser på aksjehandelen som en hobby. Han har ingen planer om å slutte i jobben som sykepleier.

– Til en viss grad. Jeg må vurdere det ut ifra mine forutsetninger. Jeg må stole på det jeg leser og hører, og gjøre mine egne valg basert på det, sier han. 

Fakta: Per-Kristian Langøy (41)

Gevinst: Langøy begynte å handle aksjer i november 2008. Han gikk først inn med 100 000 kroner. Har siden økt dette beløpet, på det meste til 800 000 kroner, men tatt penger ut igjen for å kjøpe bolig og bil. Dermed er det vanskelig å anslå hvor stor gevinst han har hatt.

Realisert netto aksjegevinst og utbytte siden 2008: 230 000 kroner

Urealisert gevinst: 450 000 kroner

Totalt: 680 000 kroner

Fem favorittaksjer: Hydro, DNO International, Det norske oljeselskap, Golden Ocean, Orkla

Verktøyselgeren som banker Oslo Børs

Per Einar Ugelstad (52) har en klar investeringsstrategi. Den har gitt ham 2,8 millioner kroner i realisert gevinst.

VERKTØYSELGER: Per Einar Ugelstad (52) er reisende selger i verktøyfirmaet Würth Norge. Han begynte med aksjehandel i 2012.

Ugelstad følger en regel når han velger aksjer: Han må forstå hva selskapet driver med, og kunne forklare enkelt hvorfor et slikt selskap burde gjøre det bra på lengre sikt.

– Hvis du ikke klarer å forklare kjæresten din hvorfor du tror aksjen skal opp, så hold deg unna. Det er i hvert fall min tilnærming, sier Ugelstad.

Ugelstad er reisende selger i verktøyfirmaet Würth Norge. Mot slutten av 2011 satt han igjen med en del penger etter et boligsalg, og satte av 200 000 kroner til aksjehandel.

– Jeg hadde ikke vært særlig flink til å spare til pensjon. Samtidig hadde jeg vært interessert i aksjer, og bestemte meg for å sette av et beløp som jeg kunne tåle å tape, sier han.

Da var han helt grønn.

– Jeg begynte å se litt på aksjelister, og var innom flere fora, men ble helt blendet av alle meningene og anbefalingene. Jeg måtte forsøke å file gjennom støyen, og endte på et selskap som het Bionor. Jeg kom inn ganske tidlig, sier han.

Han kom inn på rett tidspunkt. Da han tok ut gevinsten senere samme år, var han oppe i 400 000 kroner totalt, det dobbelte av hva han startet med.

– Da trodde jegat jeg kunne gå på vannet, sier han.

Men den neste store investeringen var i spillselskapet Funcom. Han gikk stort inn i 2012, før lanseringen av spillet «The Secret World». Spillet floppet totalt, og aksjen sank som en stein.

– Da spillet ble lansert, var jeg på ferie, og hadde ingen mulighet til å sjekke hvordan det gikk med aksjen. Jeg tapte nesten alt jeg gikk inn med, sier han.

Han forsto hvor viktig det var å fordele pengene over flere aksjer, og hvor viktig det var å forstå hva han investerte i.

– Det er også viktig å lære seg å ta tapet når man ser det går nedover. Jeg har tapt på mange aksjer siden også, men da har jeg tatt tapet og gått videre, sier han.

Med denne bom-investeringen var han tilbake til «scratch».

– Nå måtte jeg prøve å finne noe jeg forsto. Jeg valgte å kjøpe 30 000 aksjer i Hexagon, med en kurs på 3,75 kroner. De produserer gassbeholdere. Med en oljepris godt over 100 kroner og med billigere gass som følge av skifergassutvinning i USA mente jeg det burde være gode vilkår for et slikt selskap, sier han.

Antagelsene viste seg å stemme. Snart sto aksjen i 30 kroner. Da tok han ut gevinsten. Siden har han fortsatt etter samme oppskrift.

Fakta:

Gevinst: Per Einar Ugelstad (52) kjøpte aksjer for 200 000 kroner i 2012. Han har hatt meget god avkastning på disse pengene: Per i dag har han 2,8 millioner kroner i realisert gevinst.

Fem favorittaksjer: PSI Group, Serendex Pharmaceutical, Nordic Mining, Norsk Hydro, Biotec

Fisker etter aksjegevinst

Fisker Jens-Einar B. Johnsen (39) fra Båtsfjord har hatt omtrent 20 prosent årlig avkastning de siste årene.

FISKER: Jens-Einar B. Johnsen (39) driver linefiske fra båten sin, «Bjørkåsbuen». I 2012 ble 39-åringen kåret til årets skreifisker, en pris som deles ut av Norges Råfisklag.

Han begynte å handle aksjer for ti år siden.

– Det begynte med at jeg fikk 30 000 kroner igjen på skatten. Da bestemte jeg meg for å prøve aksjer, og opprettet en konto i Nordnet, sier fiskeren.

Per dags dato har han 180 000 kroner stående i aksjer. Fiskeren har hatt en årlig avkastning på omtrent 20 prosent siden start – som regel har han tatt ut gevinsten.

– Jeg har tatt ut penger etter hvert som jeg har tjent dem, ved behov, sier han.

Johnsen har egen båt: «Bjørkåsbuen». Han driver linefiske fem dager i uka, om været tillater det. Det går i skrei, hyse og mye annet. I 2012 ble 39-åringen kåret til årets skreifisker, en pris som deles ut årlig av Norges Råfisklag.

Det er internett på båten, men Johnsen fisker alene, og har dermed ikke tid til å følge med mens han er ute på sjøen. Dermed handler han aksjer nokså sjelden, og først og fremst i større, solide selskap.

Blant annet har han aksjer i DNB, Telenor, og Marine Harvest.

FISKER PÅ BØRS: Jens-Einar B. Johnsen (39) er fisker og småaksjonær.

– Marine Harvest er kanskje det selskapet som har gitt meg best avkastning gjennom årene. Det var Dine Penger som anbefalte å «stocke» den for 7–8 år siden, jeg abonnerer på bladet. Det viste seg å være en god anbefaling, sier han.

Han har derimot tapt på investeringer med større risiko.

– På de mer solide selskapene ser jeg ikke så mye på tapene. Når børsen har gått dårlig, har jeg ligget helt i ro, og ventet til ting har tatt seg opp. – Det har vist seg å være rett strategi, sier han.

Fakta: Jens-Einar B. Johnsen

Gevinst: Jens-Einar B. Johnsen (39) begynte å handle aksjer i 2004, først for 30 000 kroner. I dag har han 180 000 kroner stående i aksjer. Han har tatt ut penger fortløpende, men har ikke oversikt over hvor stor den realiserte gevinsten er i alt.

Fem favorittaksjer: Marine Harvest, Statoil, DNB, Yara, Petroleum Geo-Services

Likte du denne artikkelen? Bli abonnent på DinePenger+ og få tilgang til våre eksklusive artikler, guider og nettmøter om privatøkonomi.

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.