Påstander i Pentagon-rapport: Putin kan ha Aspergers

En Pentagon-rapport fra 2008 hevder at Russlands president Vladimir Putin er rammet av Aspergers syndrom, ofte omtalt som en høyt fungerende form for autisme.

Rapporten, som blant annet CBS og USA Today har fått tilgang til, er utarbeidet av Pentagon-tenketanken Office of Net Assessment (ONA).

Etter ha studert og analysert offentlig kjent informasjon og videoopptak av den russiske presidenten fra 2000 til 2008, konkluderer forskerne og ekspertene med at Putin har Aspergers, og omtaler syndromet som «en autistisk lidelse som påvirker alle hans beslutninger».

De understreker samtidig at de ikke kan slå fast helt sikkert at presidenten har Aspergers, fordi de ikke har hatt muligheten til å gjennomføre en MR-scan av Putins hjerne.

– Kompenserer ved kontroll

«Han kompenserer for lidelsen ved å skaffe seg total kontroll, noe som også reflekteres i hvordan han kommer frem til beslutninger og måten han styrer landet på», går det frem i rapporten.

Tenketanken ONA er flittig brukt av Pentagon, og de har tidligere levert flere rapporter som USA blant annet har brukt i arbeidet med å utarbeide sine utenrikspolitiske strategier, spesielt i forbindelse med Kina.

Aspergers syndrom blir noen ganger omtalt som en høyt fungerende variant av autisme. Store Norske Leksikon definerer Aspergers som «en forstyrrelse i et barns utvikling innenfor autismespekteret».

De skriver videre at personer som er rammet ofte har vanskeligheter med sosial omgang og problemer med å oppfatte sosiale spilleregler, normer og andre forventninger.

Mens Asperger-pasienter kan være motorisk klossete, har de fleste som regel normal intelligens. I voksen alder finnes det også ifølge SNL økt risiko for depresjon og økt forekomst av selvmord.

– Usosial, ikke autist

Det siste året har Putin og Russland blitt kritisert for annekteringen av Krim, den russiske tilstedeværelsen i Ukraina og for sin mulige innblanding i MH17-styrten.

ONA går også så langt som å antyde at Putin kan ha fått en skade allerede før han ble født, og at denne skaden påvirker hvordan presidenten tenker, samt hans bevegelser på den høyre siden av kroppen.

Forskernes konklusjon blir også møtt med kritikk fra flere hold. I rapporten siteres blant annet psykiatriprofessoren Stephen Porges fra universitetet i North Carolina på at «Putin har en form for autisme», men professoren selv hevder seg feilsitert.

Porges understreker at det han mener er at Putin tilsynelatende fremstår som «defensiv i sosiale sammenhenger», uten at det nødvendigvis betyr at han er en autist, men at det snarere bør ses på som et av presidentens personlighetstrekk – og noe forskjellige lands myndigheter bør tenke på før de konfronterer ham med noe.

– Hvis du trenger å få til ting med Putin, så bør du ikke ta det opp med ham på et større arrangement, men heller prøve å få snakket med ham på tomannshånd, sier professoren til USA Today.

LES MER:  Asperger syndrom -  Norsk Helseinformatikk

- Det går fra vondt til verre

Av HARALD BERG SÆVEREID

BRUSSEL (VG) Situasjonen i Ukraina er nå så fastlåst at Tyskland og Frankrike vil forhandle med Russland om situasjonen øst i landet.

MUNTERT: Det var god stemning blant forsvarsministrene da de stilte opp til fotografering under møtet, hvor trusselen fra Russland var et hovedtema. Foto: VIRGINIA MAYO, AP.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gir full støtte til Angela Merkel og François Hollandes fredsinitiativ. Den tyske kansleren og Frankrikes president reiser til Moskva for å snakke med den russiske presidenten Vladimir Putin.

– Det er to store og viktige land som gjør et forsøk på å få dette til, sier Stoltenberg.

Kansleren og presidenten skal først til Ukrainas hovedstad Kiev, før de reiser videre til Moskva.

– Det er avgjørende å få bevegelse, forhandlinger og løsninger for å komme ut av den fastlåste situasjonen, spesielt i Øst-Ukraina. Det går fra vondt til verre i Ukraina, kampene har tatt seg opp de siste dagene og flere menneskeliv går tapt, sier Stoltenberg.

På spørsmål om gårsdagens vedtak i NATOs forsvarsministermøte – om å opprette baser og gjøre klar hurtigstyrker i Øst-Europa – kommer som en følge av russisk aggresjon i Øst-Ukraina, sier han:

– Det er et svar på de truslene vi opplever øst for alliansens medlemsland, men det er også et svar på farene vi ser sørfra. Vi må være beredt på det uforutsette. Vi må ikke bli overrasket om det komme nye og krevende oppgaver for NATO, enten fra øst eller fra sør. Ukrainas president Petro Porosjenko har bedt NATO bidra med våpen. Den amerikanske utenriksministeren har også antydet at USA kan komme til å forsyne Ukraina med våpen. NATO-sjef Stoltenberg er derimot ikke positiv.

– Vi har en tradisjon i forsvarsalliansen at vi ikke leverer våpen. Det noe som hvert enkelt medlemsland må forholde seg til.

Forrige sak: Bli kvitt suget på usunn mat!

Neste sak: De mest populære hunderasene