La meg betale skatt – men ikke før jeg har penger

Jeg er en 25 år gammel gründer og jeg vil veldig gjerne betale skatt. Virkelig. Men det er svært vanskelig og urettferdig å bli bedt om å betale den før jeg har tjent én eneste krone. Man kan ikke tjene null og få en skatteregning på hundre tusen. Formuesskatten gjør nettopp dette.

Kronikkforfatter: Mathias Mikkelsen, gründer

At vi alle bidrar er det som gjør at vi bor i verdens beste land, og det er nok de fleste gründere i Norge enig i. Formuesskatt har dessverre blitt en symbolsak som skulle tilsi at vi ikke vil det, og en sak som blir vinklet som at de rike slipper unna. Noe av skylden ligger kanskje i ordet – formue. Betegnelsen er både uheldig og feil.

Kan ikke konkurrere internasjonalt

Vi lever i et globalt samfunn hvor man må konkurrere internasjonalt for å lykkes. Og på den globale arenaen er det i dag en byrde å være fra Norge istedenfor en fordel. Det er en byrde som endrer spillereglene til å være umulig å bygge verdensledende selskaper som norsk statsborger. Det er en byrde som ikke finnes i Sverige, Danmark eller USA. Dette er realiteten:

Norske gründere som ikke har tjent én eneste krone, som eier et selskap som går i massivt minus og på samme tid er i en ekstremt vanskelig oppstartsfase, vil få en skatteregning fra staten basert på verdien av selskapet. Denne papirverdien er en ikke-eksisterende formue. Det er ikke ekte penger, og det er basert på hva selskapet potensielt kan klare i fremtiden.

Fortsatt norsk?

Disse menneskene har ikke de pengene staten krever. Det er ikke penger som står på en konto, og det er da kun en av to mulige utveier; utbytte fra selskapet eller salg av aksjer. Førstnevnte gjør at selskaper som trenger all den kapitalen de kan finne, tappes for den. Det gjør at man ikke får muligheten til å investere i nye arbeidsplasser, ny kompetanse eller nye prosjekter. Det gjør at det blir dobbelt så stort skille på kapitalen for et norskt selskap sett opp mot et utenlandsk selskap.

Aksjesalg gjør at gründerne mister kontrollen over eget selskap. År etter år vil man måtte selge seg ned. Og hvem lønner det seg for å kjøpe opp aksjene? Svaret er utenlandske investorer, som ikke betaler formuesskatt. Vil vi ikke beholde verdiene her hos «oss?» Vil vi ikke at selskapene vi bygger skal fortsette å være norske?

Tesla og Elon Musk

I fjor var Norges nest mest solgte bil Tesla Model S. Tesla er et selskap som på mange måter kunne vært norskt. Vi har en kompetanse på utvikling av avanserte maskiner til oljebransjen som er i verdensklasse. Å bygge en bil? Det skal vi da også kunne klare.

Men Tesla ville aldri vært norskt, og grunnen er følgende realitet; da Tesla gikk på børs i 2010 for å innhente kapital de sårt trengte, så gikk selskapet i minus med over fem hundre millioner kroner og hadde milliarder i gjeld. De var i en ekstremt vanskelig fase uten noe Model S. Suksess var ingen garanti og de trengte hjelp.

Elon Musk, gründeren bak Tesla, ville det samme året fått en skatteregning på nesten 60 millioner kroner. Selskapet hadde aldri tjent penger. De gikk i minus, trengte all hjelp de kunne finne og likevel ville Musk fått den regningen. Året etter ville vært enda verre. Hva ville du gjort? Hadde du flyttet deg noen kilometer over til Sverige så hadde aldri den regningen kommet.

Nå er Tesla verdsatt til 200 milliarder kroner og selger biler som varmt hvetebrød. De har over 12,000 ansatte. Nå kunne staten gjerne kommet med store skatteregninger og ingen ville klaget på det. Selskapet har råd.

Grunnleggeren av Norges største it-suksess, Opera, flagget ut og startet sitt neste selskap i USA etter å ha betalt formuesskatt i en årrekke. Ikke la det bli utfallet til vår neste potensielle ledestjerne.

La oss lykkes som nordmenn

Jeg er norsk og det er jeg ordentlig stolt over, uansett hvor i verden jeg reiser. Landet vårt er fantastisk på utrolig mange måter. Men vi er i en nedgangsperiode hvor realiteten er at vi ikke vil kunne leve av oljen i fremtiden. Vi trenger nye, verdensledende selskaper som bygger norske arbeidsplasser med høy kompetanse.

Ikke tving meg og andre gründere til å frasi oss den mulighet. Ikke sett opp barrierer som nesten ingen andre land har. Ikke oppfordre oss til å flagge ut. Jeg har en drøm om å bygge verdens største teknologiselskap og jeg vil at det skal være fra kongeriket Norge.

La oss kunne lykkes som nordmenn.

Forrige sak: Eg e Siddis, va're någe?

Neste sak: En marihuana-festival i tåkeheimen