Eksorsisme utføres i Norge: 15 prosent tror på Djevelen

15 prosent tror på Djevelen. Like mange tror at man kan bli besatt av ham.

VG har i en tidligere versjon av denne saken oppgitt at 4 av 10 tror på Djevelen og at like mange er åpne for at de kan bli besatt. Vi skrev også at ti prosent mener de kjenner noen som er besatt, ifølge en InFact-undersøkelse. Disse tallene er feil. Dette skyldes en redaksjonell feiltolkning av materialet - samt et upresist premiss i presentasjonen av enkelte resultater.


Eksorsisme, også kalt djevle- eller demonutdrivelse, er praksisen som skal drive ut Djevelen og hans medhjelpere som har tatt bolig i en person. Ritualet er eldgammelt, men pågår fremdeles i verdens største kristne kirke – den katolske.

I en serie saker i VG+ dykker vi ned i den mørke delen av katolisismen og avdekker hvordan eksorsisme praktiseres den dag i dag.

LES DEL 1: Lars er Skandinavias eksorsist

En ny landsrepresentativ InFact-undersøkelse, utført for VG, viser også at mange nordmenn bekjenner seg til dette religiøse feltet: På spørsmålet «I de fleste religioner finnes beskrivelser av gode og onde ånder. Tror du på Djevelen?» svarer 15 prosent ja. Nesten like mange tror på at man kan bli besatt av ondskapen.

PÅ INNSIDEN: I de kommende dagene vil du blant annet få bli med VG på djevleutdrivelseskurs i Roma - og møte Europas frontkjempere mot Satan. Foto: LINE MØLLER.

Oslos katolske biskop Bernt Eidsvig. bekrefter at det utføres eksorsisme også i Norge.

Fakta om undersøkelsen:
Utfører: InFact Norge AS
Populasjon: Norge, innbyggere +18 år
Antall intervjuer 1 003
Vekting: Kjønn, alder, bosted, partivalg 2015
Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 % gjelder totalutvalget

Forrige sak: Brakseier for Trump - Cruz gir opp

Neste sak: Skandinavias eksorsist: Han vil drive Djevelen ut av deg