Mener Trump må justere Russland-politikk

OSLO/NEW YORK (VG) Avsløringene av tett kontakt mellom Trump-leiren og russiske myndigheter kan tvinge president Donald Trump til en tøffere linje overfor Vladimir Putin.

Etter de siste avsløringene om kontakten med russisk etterretning, er det mange spørsmål rundt hva Trump visste – på hvilket tidspunkt.

I stedet for å bringe klarhet, fortsetter presidenten å angripe dem han har utpekt som sine hovedfiender: Mediene og Demokratene. I tillegg raser han også mot amerikansk etterretningstjeneste for lekkasjen om at medarbeidere i hans valgkampanje hadde hyppig kontakt med russisk etterretning.

Fikk julebrev

Gjennom valgkampen snakket Trump varmt om Russlands president Vladimir Putin, til jul fikk Trump julebrev fra Putin og etter valget har den positive retorikken fortsatt med lovnader om å bedre forholdet til russerne.

Men nå kan pipa få en annen lyd.

Etter at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble tvunget til å gå av, og avsløringen om den tette Russland-kontakten, er presidenten under hardt press for å endre sin Russland-politikk, skriver Politico.

– Trump vil få store problemer med å gjøre noe som minner om en utstrakt hånd til Russland, uten å utløse en storm av spekulasjoner rundt hans intensjoner, sier tidligere Russland-rådgiver for president George W. Bush, Thomas Graham.

– Forholdet har vært farlig tidligere på grunn av dårlig kommunikasjon, men kan bli enda farligere hvis Trump tvinges til å overkompensere for å imøtegå kritikken, sier Graham.

På pressekonferansen i går påsto Trump at han ikke har noen forretningsmessige forbindelser til Russland – overhodet.

Da USAs forsvarsminister James Mattis møtte sine ministerkolleger i Brussel i går, var han langt mer tilbakeholden.

– Når USA og NATO ønsker å nå ut til Russland, må vi samtidig være i stand til å forsvare oss selv hvis Russland velger å handle i strid med internasjonal lov. USA er åpne for muligheten til å gjenopprette en god relasjon til Moskva, men vi må være realistiske i våre forventninger og sikre at våre folk forhandler ut fra styrke, sa Mattis.

Tilbake til start

I forbindelse med G20-møtet i Bonn møttes USAs utenriksminister Rex Tillerson og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i går. Tillerson åpner for å samarbeide med Russland på områder hvor et «praktisk samarbeid vil være til nytte eller til gagn for det amerikanske folket».

I USA er det blitt klart for Trump at han har liten støtte blant republikanerne i Kongressen for en mykere linje overfor Putin.

– Russland er ikke vår venn, fastslo lederen i Senatets utenrikskomité, Bob Corker i går.

NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski mener det var tydelige tegn på politisk vilje hos Trump til å nullstille forholdet til Russland helt frem til han overtok makten.

– Det viktigste spørsmålet er Ukraina og Krim, men også i forhold til Syria og Iran er det ting som går på akkord med amerikanske interesser, sier han.

Forrige sak: Trumps ville tordentale

Neste sak: Her er årets nye matvarer