Ikonet Harley-Davidson

Ikonet Harley-Davidson

Over hundre år med den amerikanske drømmen, buldrende eksosanlegg og en følgerskare som ingen annen. Derfor sitter drømmen om det rebelske motorsykkelmerket Harley-Davidson så sterkt i oss.

De fleste av oss kjenner til det ikoniske motorsykkel-merket Harley-Davidson. Motorsyklene som lyser opp veiene, dekket i krom og en lyd så dyp at du ikke bare hører den, men som får nyrene dine til å riste når den kjører forbi.

Men hva er det egentlig med Harley-Davidson som gjør at den er en drøm for så mange? Merket med den skallede havørnen og flammelakkerte tanker akkompagnert av skinnkledde mennesker. Motorsykkelmerket som har samlet entusiaster over hele kloden.

Året er 2007. Bjørn Martinsen svinger ut på hovedveien fra huset sitt i Rakkestad, på vei til jobben som mekaniker på Harley-Davidson i Sarpsborg. Mellom beina har han en buldrende Harley-Davidson. En V-Rod med vannavkjølt motor bygget av Porsche, som han kjøpte ny i 2003.

Han kjører forbi en bil, og tror at det er klart. Men denne gangen, etter mange hundre problemfrie forbikjøringer fra mc-karrierens begynnelse da han var i 15-årsalderen, gikk det galt. En bil kommer ut fra en sidevei og treffer ham rett i siden. På asfalten ligger en forslått Martinsen. Harleyen er knust, det samme er venstrebeinet.

– Jeg var våken, og så med en gang at beinet var ferdig. Jeg lurte mest på om de måtte ta det over eller under kneet, sier Martinsen, som nå er 54 år gammel.

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.