11 mistet livet på Svalbard:

Den hemmelige

flyulykken

Militærflyet skulle aldri vært over norsk territorium. De 11 ombord var sjanseløse da flyet dundret inn i fjellet. Katastrofen ble straks stemplet hemmelig. 50 år senere kan VG endelig rulle opp hele historien – også for en som mistet pappaen sin.

Klokken er om lag halv tre lokal tid, natt til 31. august 1967. Et fransk overvåkningsfly av typen Breguet 1150 Atlantic med 11 personer om bord duver lavt over bølgene i havet vest for Svalbard. Flyet deltar i en NATO-øvelse i området. Midnattssolen forsvant for en uke siden, men det er fortsatt lyst døgnet rundt i Arktis.

Været er brukbart, men det er regnvær, tåke og dårlig sikt. Piloten vet ikke hvor han er, det er tvilsomt om han aner at han er kraftig ute av kurs der han seiler av sted, bare drøyt 150 meter over landskapet. Når fjellet tårner seg opp foran ham, er det for sent. Med stor fart og kraft dundrer flymaskinen inn i fjellveggen.

Alle de 11 besetningsmedlemmene dør øyeblikkelig.

I dag ville en slik ulykke vært en massiv sak i alle nyhetsmedier. I 1967 ble tragedien på Prins Karl Forland, på vestsiden av Spitsbergen, i stedet dekket av et slør av hemmelighold.

Franske myndigheter krevde straks at alle detaljer skulle holdes hemmelig. Flyet styrtet på norsk territorium, i et område der det ikke skulle være. Under den kalde krigen, med årvåkne russiske øyne på seg, var det en følsom sak. Da den norske forsvarsattacheen i Paris ba om opplysninger, ble ønsket kun imøtekommet mot et løfte om hemmelighold.

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.