Simen Hegstad Krüger: Skriver seg inn blant legendene

PYEONGCHANG (VG) Bare tre nordmenn har gjort det før ham.

Simen Hegstad Krüger (24) skriver seg inn blant langrennssportens legender. Bare 19 kvinner og menn har i løpet av 94 år opplevd å vinne i OL-debuten.

Mange trodde det skulle bli Johannes Høsflot Klæbo (21) som skulle vinne i sitt aller første OL-renn. Men i stedet ble Hegstad Krüger løper nummer 20 på en liste som starter med legendariske Thorleif Haugs OL-gull på femmila (som var første øvelse!) under OL i Chamonix i 1924.

Etterpå har bare Thomas Alsgaard (1994) og Hallgeir Brenden (1952) klart det samme. Begge etter fantastiske løp i OL på hjemmebane. Simen Hegstads suverene seier med fall kan komme til å bli husket like lenge som Alsgaards diamant av en idrettsprestasjon i Lillehammer-OL og Brendens rappe Trysil-stil som ga det suverene OL-gullet på 18 km i Oslo-OL.

– Helt fantastisk. Jeg hadde ikke turt å håpe på dette. I all fall ikke etter den starten jeg fikk. Helt ubeskrivelig, sier Simen Hegstad Krüger selv om sitt livs løp der han falt og brakk staven etter 200 meter og kunne juble for gull etter 30 km.

Han ble underveis faktisk inspirert av Frode Estils prestasjon fra 2006. Trønderen tok sølv etter at han knakk skien i starten. Men Hegstad Krüger ble taus da en finsk journalist ville vite hva han forbinder med Lasse Virén. OL-vinneren (født 1993) hadde ikke kunnskap om Viréns OL-gull på 10.000 meter (fra 1972) etter fall i starten av løpet.

Det kan være det samme. Bli heller med på en skitur gjennom historien til debutantvinnerne helt tilbake til det første vinter-OL i 1924.

I VG+ får du

  • Eksklusive artikkelserier | Fordypning i nyhetssaker | Tilgang til hele vårt dokumentarbibliotek
VG+ autofornyes og kan sies opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.